Index Vakbarát Hírportál

Lemondott a román szenátus alkotmányellenesen megválasztott elnöke

2020. február 3., hétfő 17:04

Lemondott Teodor Meleșcanu a román szenátus elnöki tisztségéről, írja az MTI. Meleșcanu tavaly szeptember óta volt elnöke a bukaresti parlament felsőházának, előtte a politikus 2017 és 2019 között – többek között az úzvölgyi katonatemetői incidens idején – külügyminiszterként is szolgált.

A Liberálisok és Demokraták Szövetségében (ALDE) politizáló Meleșcanut úgy választotta a szenátus elnökévé tavaly szeptemberben a szociáldemokrata többség, hogy saját pártja ellenezte azt. Ugyanis, mint korábban írtuk, az ALDE még tavaly nyáron felmondta a koalícióját a Szociáldemokrata Párttal (PSD), azóta pedig már a jobboldali Nemzeti Liberális Párt (PNL) alakíthatott kisebbségi kormányt.

Korábban a Maszol.ro írt arról, hogy az alkotmánybíróság januári határozata szerint Meleșcanut alkotmányellenesen választották meg a szenátus élére. A PSD-ALDE koalíció bukása után ugyanis a szocdemek több ALDE-s politikussal, köztük Meleșcanuval is megállapodást kötöttek, hogy a PSD megtarthassa a szenátusi többségét – így került a politikus annak élére. 

A frissen megválasztott házelnököt az ALDE kizárta, és több párttal összefogva alkotmányossági óvást emeltek a szerintük szabálytalan házelnökválasztás ellen. Az alkotmánybíróság januári döntése után Meleșcanu azt mondta, megvárná a határozat indoklását is, mielőtt lemondana a hivataláról.

Bár a testület azóta sem tette közzé a döntés indoklását, a politikus hétfőn bejelentette visszavonulását a házelnöki posztról.

A 78 éves politikus régi veteránnak számít a bukaresti politikában: még 1992-ben vállalta először a román kormány külügyminiszteri posztját, azóta pedig több miniszteri posztot is vállalt különböző kormányfők alatt, 2012 és 2014 között pedig a román külügyi hírszerzőszolgálat vezetője volt.

Meleșcanu lemondása után továbbra is többsége van a román szenátusban a PSD-nek, a párt pedig egy másik volt külügyminisztert, Titus Corlățeant javasolja ideiglenes házelnöknek. A november óta kormányzó PNL viszont Alina Gorghiu szenátort, a párt korábbi elnökét jelöli a posztra.

Rovatok