Index Vakbarát Hírportál

Kitoloncolja a vírusfertőzött külföldieket Oroszország

2020. február 3., hétfő 10:34

Az orosz kormány elfogadta azt a nemzeti tervnek nevezett eljárási rendet, amely lehetővé teszi a koronavírussal fertőzött külföldiek kiutasítását – írta a Newsru.com. Mihail Misusztyin kormányfő közölte, minden oroszországi fertőzöttet kórházban elkülönítve kezelnek. Oroszországban eddig két fertőzött van, mindketten kínai állampolgárok. Oroszország lezárta kínai határátkelőit, és felfüggesztette az orosz vízumok kiadását is kínaiak számára.

Az az elfogadott tervből nem derül ki, hogyan hajtják végre a kiutasítást, miután a fertőzöttek mozgatása a járvány további terjedésének kockázatával jár.

A kormányfő szociális kérdésekben illetékes helyettese kezdeményezte a Szocsiban február közepére tervezett gazdasági fórum lemondását is. Misusztyin egyelőre csak a nemzetközi fórum későbbi időben való megtartását javasolja.

Egy beteg a sajtóból tudta meg

Az egyik kínai állampolgárt a dél-szibériai Csitában lévő kórházban kezelik, ám a férfi az ellátás súlyos hiányosságairól beszélt, videót is küldve a karantén körülményeiről.

A Chita.ru-nak elmondta: köhögéssel került kórházba, de vele senki nem közölte, hogy koronavírussal lenne fertőzött, semmilyen eredményt nem kapott kézhez, szóbeli tájékoztatásban sem részesült. Viszont felesége és kislánya is karanténban van, de aggasztóak a kórházi feltételek.

A kórház visszautasította, hogy nem megfelelő körülmények között ápolják a beteget, de kivizsgálják a panaszt – közölték.

„Ha tényleg fertőzött vagyok, mindenkitől elnézést kérek, talán nem kellett volna utaznunk sehova. Én csak a családommal mentem pihenni Kínába. Nem tudtam, hogy megfertőzőhetünk. De remélem, a leletek eredményeitől függetlenül megkapunk minden segítséget, már csak azért is, mert a kislányomnak láza van és hasmenése, és úgy tudom, ez nagyon veszélyes” – mondta a férfi telefonon a helyi orosz lapnak.

Rovatok