Index Vakbarát Hírportál

Erdoğan: A Krím-félsziget nem Oroszországé

2020. február 3., hétfő 18:21

Törökország nem ismeri el a Krím-félsziget Oroszországhoz csatolását, mondta hétfői kijevi látogatása során Recep Tayyip Erdoğan török elnök. Erdoğan Volodomir Zelenszkij ukrán elnökkel tartott közös sajtótájékoztatót, miután a török-ukrán stratégiai tanács több kétoldalú dokumentumot is aláírt a két államfő jelenlétében, többek között a két ország katonai és pénzügyi együttműködéséről – írja az MTI. 

Erdoğan szerint Törökország támogatja Ukrajna területi egységét és továbbra sem ismeri el a Krím félsziget Oroszország általi törvénytelen elcsatolását. Nem ez az első alkalom, hogy Erdogan illegitimnek nevezte a Krím orosz bekebelezését – és bár a Kreml többször is meghívta már a félszigetre a török elnököt, Erdoğan mindannyiszor visszautasította azt.

A krími tatárok kulcsfontosságúak az Ukrajnához fűződő szoros kapcsolatunkban. Folyamatosan figyelemmel kísérjük a helyzetüket

– idézte Erdoğan szavait a News.ru. A török állami Anadolu hírügynökség jelentése szerint a Krím-félsziget 2014-es annexálása óta üldöztetésnek vannak kitéve a krími tatárok, a Kreml viszont tagadja ezt.

Nemcsak Erdoğan, de Zelenszkij számára is kulcsfontosságú a Krímben és Oroszországban fogva tartott ukrán politikai foglyok (köztük például egyes krími tatárok) kiszabadítása is. Ezzel kapcsolatban pedig Ukrajna Törökország segítségére számít.

Rovatok