Index Vakbarát Hírportál

Egészséges gyermeknek adott életet egy koronavírusos nő

2020. február 3., hétfő 11:27 | aznap frissítve

Az északkelet kínai Hejlungcsiang tartományban egy koronavírussal fertőzött nő egészséges gyereknek adott életet - jelentette az MTI. A nőnek még két hete lett volna a terhesség szokásos időtartamából, de néhány napja megállapították nála a vírusfertőzést, és láza is volt. 

Miután igazolódott a kórokozó jelenléte, az orvosok a császármetszést választották, és komplikációk nélkül világra segítették a jól fejlett, háromkilós babát. A gyermek a jelek szerint nem kapta el a vírust édesanyjától, hiszen a kétszer megismételt vírustesztje is negatívnak bizonyult. 

Az anya láza azóta elmúlt, de ő és a gyerek is karanténban maradnak. 

Hongkong újabb határlezárásokat léptet életbe 

Carrie Lam hongkongi kormányzó azután jelentette be az újabb határátkelőhelyek lezárását, miután egyre erősödött a társadalmi nyomás rajta. Már a hongkongi egészségügyi dolgozók is sztrájkkal fenyegettek, ha a Kínához lojális vezető nem zárja le a határt. Noha ők teljes zárlatot követeltek, Lam bejelentése szerint maradnak nyitva átkelők.

A kormányzó szerint az intézkedésre azért van szükség, hogy jobban ellenőrizhetővé váljon és csökkenjen a határforgalom. Ma éjfélkor be fog zárni két újabb határátkelőhely, illetve leállítják a Hongkong és Makaó közötti kompforgalmat.

Ezzel csak három határátkelőhely marad nyitva Kína felé, az egyik a repülőtér, a másik a Makaó felé vezető híd, a harmadik pedig a Sencseni-öbölben lévő kikötő. Lam ugyanakkor tagadta, hogy intézkedéseket az egészségügyi dolgozók ötnapos sztrájkja kényszerítette volna ki. Egyúttal azzal vádolta a sztrájkolókat, hogy lépésük csak a közérdeket sérti, de nem fognak vele elérni semmit.

(CNN)

Vuhanból evakuálták az olaszokat

Rómában bejelentették, hogy megérkezett a fővároson kívüli Pratica di Mare katonai repülőgépre a Vuhanból kimenekített 56 olasz állampolgárt szállító repülő. Az utasok először orvosi vizsgálaton esnek át, majd átszállítják őket egy másik Rómán kívüli katonai támaszpontra. Ott karanténban maradnak a tervek szerint 14 napig. Az olasz egészségügyi minisztérium szóvivője szerint egyelőre egyetlen evakuált sem mutatja a betegség tüneteit.

(CNN)

Rovatok