Index Vakbarát Hírportál

Fekete Nyárnak nevezte Ausztrália miniszterelnöke az idei tűzszezont

2020. február 4., kedd 09:33

A bozóttüzek 33 halálos áldozatára emlékeztek az ausztrál parlamentben kedden, a nyári szünetről való visszatérés után. Scott Morrison miniszterelnök az MTI beszámolója szerint egyenesen Fekete Nyárnak nevezte az idei tűzszezont, ami „megmutatta az ausztrálok elszánt nemzeti karakterét”, és azt, hogy „Ausztráliát nem lehet legyőzni”:

Bár még nincs vége a tüzeknek, és sokan vannak még sokfelé veszélyben, de azért is gyűltünk itt ma össze, hogy gyászoljunk, tisztelegjünk az áldozatok emléke előtt, valamint hogy reflektálni és tanulni tudjunk a még mindig zajló fekete nyár kapcsán.

Ausztráliában gyakori szokás elnevezni a tűzvészeket a kitörés napjáról, a pusztítás helyszínéről, vagy egy-egy igazán súlyos napról – volt már például Fekete Csütörtök és Fekete Szombat is a bozóttüzek történelmében.

Ez viszont az első eset, hogy egy katasztrófát egy hosszabb időszakról nevezték el.

Morrison beszéde közben tüntetők százai gyűltek össze a canberrai parlament épülete körül, hogy a kormány klímapolitikája ellen tiltakozzanak. Korábban részletesen is írtunk arról, hogy az ausztrál kormány nem volt a helyzet magaslatán az idei tűzszezon kezelésében. A szövetségi kormányzat nem készült különleges költségvetéssel a 2019-20-as szezonra, ráadásul a miniszterelnök még egy hawaii nyaralást is beiktatott a bozóttüzek közepén.

Egészen január közepéig kellett várni arra, hogy a kormány valódi lépésekkel avatkozzon be a válságkezelésbe – holott egy kormányzati jelentés már 2009-ben kimondta, hogy 2020-ra minden eddiginél nagyobb tűzvész vár Ausztráliára.

A tűzszezon pedig még javában tart: múlt héten szükségállapotot hirdettek ki Ausztrália fővárosa, Canberra környékén a dél felől pusztító bozóttüzek miatt. Az országban szeptember óta több mint 12 millió hektárt emésztettek fel a lángok, és csaknem egymillió állat pusztult el. A bozóttüzekkel kapcsolatos híreinket és hosszabb anyagainkat itt gyűjtöttük össze: 

 

Rovatok