Index Vakbarát Hírportál

Azon a gépen utazott egy koronavírussal fertőzött belga, amelyikkel a magyarokat is hazahozták

2020. február 4., kedd 08:44 | aznap frissítve

230-an utaztak a gépen, a belga állampolgár tünetmentes volt felszálláskor, ezért őt nem különítették el. A külügy szerint jól vannak a magyarok.

A VRT Nieuws holland nyelvű belga hírportál kedd reggeli cikke szerint vasárnap este hozták haza Vuhan városából a kilenc személyt, akiket azonnal egy katonai kórházba szállítottak, és hétfőn elvégezték rajtuk a teszteket. Ezek alapján állapították meg, hogy egyikük megfertőződött, ők azonnal átvitték a brüsszeli Szent Péter Kórházba, a koronavírusos esetek kezelésére kijelölt két kórház egyikébe. A beteg állapota jó, jelenleg nincsenek tünetei. A vizsgálatok megállapították azt is, hogy társai nem fertőződtek meg.

Az Origo közölte , hogy „nagy valószínűséggel” a koronavírussal fertőződött belga azzal a géppel utazott, amelyikkel a magyar állampolgárokat is hazahozták Vuhanból. Megkeresésünkre a Külgazdasági és Külügyminisztérium azt írta, hogy a Vuhanból Marseille-be tartó repülő – amelyikkel a magyarokat is evakuálták – 230 embert hozott vissza Európába, a felszállásnál 30 embernek voltak tünetei, ők teljesen elkülönítve, a gép másik emeletén ültek.

Információink szerint az említett belga állampolgár is ezen a gépen utazott, felszálláskor tünetmentes volt, így ő nem került az elkülönített csoportba

– írta a külügy, amely szerint a fejleményekről értesítették a tisztifőorvost és a Szent László Kórház vezetőit. A magyar állampolgárok továbbra is tünetmentesek, jól vannak – tette hozzá a tárca. 

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa sajtótájékoztatót tart a Szent László Kórházban kivizsgált, a kínai Vuhanból hazatért magyarok és a tegnap este beszállított kínai állampolgár állapotáról.

A belga betegről Marc van Ranst virológus azt mondta, hogy aggodalomra nincs ok. „Ez nem olyan eset, amelyből más esetek következhetnek majd. Az érintett személyt elszigeteltük, néhány napon belül vírusmentes lesz. A beteg karantén alatt marad 14 napig, és túl lesz rajta” – tette hozzá a szakember.

Rovatok