Index Vakbarát Hírportál

Légzési panaszokkal szállították a börtönből kórházba Fujimorit volt perui államfőt

2020. február 4., kedd 05:27

Még vasárnap este szállították légzési panaszokkal a börtönből kórházba Alberto Fujimori volt perui államfőt, közölte hétfőn az egykori politikus orvosa.

Alejandro Agiunaga azt mondta, hogy a börtönben vasárnap este a 81 éves Fujimorinak oxigént adtak, mert nagyon legyengült, ajka elkékült. Tüdejét most egy klinikán a perui fővárosban, Limában megvizsgálják, írja az MTI.

Fujimori 1990 és 2000 között volt Peru államfője. Többször is elítélték korrupciós vádakkal, s az elnöki kegyelemig 25 éves börtönbüntetését töltötte emberi jogok megsértéséért, ugyanis vétkesnek találták 25 ember halálában, akiket halálosztagok gyilkoltak meg.

Pedro Pablo Kuczynski, a jelenlegi elnök, Martín Vizcarra elődje, még 2017 decemberében részesítette kegyelemben az idős Fujimorit egészségi problémáira hivatkozva. A döntés azonban hatalmas felháborodást váltott ki.

2018-ban  a legfelsőbb bíróság hatályon kívül helyezte az elnöki kegyelmet, Fujimori ügyvédei azonban megfellebbezték a döntést. Fujimori ezután több mint 100 napot egy magánklinikán töltött őrizetben, tavaly januárban azonban vissza kellett vonulnia a börtönbe.

Kuczynski három éve egyébként nem humanitárius okokból részesítette kegyelemben elődjét, hanem saját menesztésének elkerülése érdekében, miután korrupció gyanújába keveredett, s emiatt alkotmányos vádeljárást indítottak ellene. 2018 márciusában azután bejelentette lemondását, elkerülve ezzel, hogy a perui kongresszus végigvigye az eljárást.  

Rovatok