Index Vakbarát Hírportál

Első munkanapján klímatünetők várták irodájánál az olajmulti új igazgatóját

2020. február 5., szerda 16:38

Már első munkanapján klímatüntetők fogadták a BP (régebbi nevén British Petrol) új igazgatóját, Bernard Looneyt az olajipari gigász londoni irodája előtt.

A Greenpeace mintegy 100 aktivistája 500 napelem-panelt akart fektetni a BP irodaháza elé, melynek főbájáratát olajoshorókkal barikádozták el, azonban a rendőrség közbelépett, és kilenc aktivistát letartóztatott. Azonban a rutinos környezetvédők egy része hozzáláncolta magát a hordókhoz.

A Greenpeace a BP klímaválsággal kapcsolatos álszentségét kritizálta, a cég ugyanis miközben zöld vállalatként pozícionálja magát, és lépten-nyomon hirdeti elkötelezettségét a megújuló energiaforrások iránt, jelenleg is több száz olaj- és gázmezőn folytat próbafúrásokat. És miközben 2019-ben 500 millió dollár értékben ruházott be megújuló energiatermelésbe, addig többi befektetése 14,5 milliárd dollárra rúgott.

A 49 éves ír vezérigazgató – aki egyébként nem is tervezte, hogy szerdán bemegy az irodába, mivel a cég németországi irodáját látogatta meg – a BP kommunikációs irányvonalának megfelelően arról biztosította a tüntetőket, hogy maga is „osztja aggodalmaikat“, és „megérti csalódottságukat és dühüket“. Looney egyébként a jövő héten személyesen hozza nyilvánosságra a BP karbonkibocsátással kapcsolatos új statégiáját, és a BP közleménye szerint

reméli, hogy megérteti az emberekkel, hogy a BP érzi a probléma súlyát, és nagyon komolyan dolgozik a megoldásán.

(Reuters)

(Borítókép: A Greenpeace aktivistái a BP irodaháza előtt 2020. február 5-én. Fotó: Leon Neal / Getty Images)

Rovatok