Index Vakbarát Hírportál

Megbukott a román Orban-kormány a bizalmi szavazáson

2020. február 5., szerda 14:51 | aznap frissítve

Megbukott a Ludovic Orban vezette jobbközép román kormány a kétkamarás bukaresti parlamentben szerdán rendezett bizalmi szavazáson - közölték a román hírtelevíziók, a szavazatszámláló bizottságtól származó értesüléseikre hivatkozva az MTI. 

A Maszol.ro azt írja, a parlament szerdai ülésén 261-en támogatták a bizalmatlansági indítványt, a kormány megbuktatásához 233 szavazat is elegendő lett volna. Az államfő hamarosan konzultál a pártokkal az új kormány megalakításáról.

Korábban Ludovic Orban azt nyilatkozta, hogy "Ha bukik a kormány, talpára esik" - ezzel arra utalt, hogy az általa vezetett, a közvélemény-kutatások szerint a választók csaknem fele által támogatott Nemzeti Liberális Párt (PNL) az év végén esedékes parlamenti választások előrehozásában érdekelt, a párt korábbi vezetője, Klaus Iohannis államfő pedig már bejelentette: ha a parlament megbuktatja a kormányt, ismét Ludovic Orbant bízza meg kormányalakítással.

A PNL alig három hónapja beiktatott kormánya ellen az ellenzéki szociáldemokraták (PSD) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség kezdeményezett bizalmatlansági indítványt, hogy megakadályozzák a kétfordulós polgármester-választás bevezetését.

Rovatok