Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó találkozott Trump polihisztor vejével

2020. február 5., szerda 19:31

Új lendületre van szükség az izraeli-palesztin konfliktus rendezésének terén, hogy újra erőre kapjon a közel-keleti békefolyamat, ez rendkívül fontos Európa, illetve azon belül Magyarország biztonsága szempontjából is.

- jelentette ki Szijjártó Péter szerdán, miután Jared Kushnerrel, Donald Trump amerikai elnök vejével és tanácsadójával tárgyalt a washingtoni Fehér Házban. A külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek adott nyilatkozatában alaposan körüludvarolta a múlt héten bemutatott közel-keleti „béketerv“-et három és fél év alatt megalkotó Kushnert, a Trump-kormányzat igazi polihisztorát. A 39 éves, nulla diplomáciai tapasztalattal rendelkező ingatlanbefektetőt apósa az egyre mélyebb ingovánnyá váló palesztin rendezésen kívül az amerikai innovációs stratégiával, az opiát-krízis megoldásával és a veteránügyek intézésével is megbízta.

De Kushner baráti viszonyban van Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökössel is, akinek még baráti tanácsokat is adott, hogyan kezelje a Dzsamál Hasogdzsi felfűrészeltetése miatti PR-katasztrófát.

A Szijjártó a nemzetközi fanyalgással fogadott, a palesztinok által pedig kereken elutasított tervezetről azt mondta:

alkalmas arra, hogy hosszú távon megteremtse a békét és a stabilitást a térségben.

Szijjártó szerint a megoldási javaslat egybevág a magyar kormány három alapvetésével, amelyek értelmében

  1. tisztességes, kiegyensúlyozott megközelítést kell alkalmazni Izraellel szemben,
  2. közvetlen tárgyalásoknak kell elvezetniük az úgynevezett kétállami megoldáshoz,
  3. valamint folytatni kell a terrorellenes küzdelmet – részben azért, mert egy újabb terrorhullám újabb migrációs hullámokat indítana Európa felé.

Az első pontra hivatkozva Szijjártó Kushnernek is elmondta, Magyarország nem támogatja az izraeli vállalatokkal szembeni kereskedelmi embargókat, nem támogatja, hogy az európai uniós intézmények néhány tagország nyomására „Izrael-ellenes“ álláspontot képviseljenek az ENSZ-ben, továbbá ellenzi a világszervezet azon határozatait, amelyek „inkább csak a feszültség szítására alkalmasak“.

A külügyminiszter szerint a palesztin kérdés rendezésével kapcsolatban az elmúlt időszakban inkább kudarcokról lehetett beszámolni, aminek több oka is van, például az, hogy a nemzetközi politika szereplői javarészt "kiegyensúlyozatlan, előítéletekkel sújtott, tisztességtelen" álláspontot képviseltek (a Ciszjordániában 131 illegális települést elismerő, 110, még az izraeli törvények által sem elismert telepet pedig megtűrő) Izraellel szemben, a megoldást célzó javaslatok, döntések, iránymutatások pedig eredménytelenek voltak. 

Szijjártó Péter a nap folyamán többek között találkozik majd Steve Bannonnel, a Fehér Ház volt főstratégájával is, aki miután kipottyant Trump kegyeiből, Európába tette át székhelyét, és „Movement“ néven valódi mozgalmat kezdett kovácsolni az EU jobboldali-populista pártjaiból az 2019-es Európai Parlamenti választások előtt.

Rovatok