Index Vakbarát Hírportál

Pár órán belül két merénylet történt Izraelben

2020. február 6., csütörtök 11:06

Tizenkét izraeli katona megsebesült, egyikük súlyosan egy jeruzsálemi gázolásos merényletben - jelentette az MTI.

Újoncok éjszakai túrán vettek részt a Siratófalnál csütörtökön kora reggelre tervezett felesketési ünnepség előtt, és a város egykori vasútállomásának épületétől az óváros felé tartottak éppen, amikor egy autó nagy sebességgel felhajtott a járdára és közéjük rontott.

A merénylő elhajtott, majd gépjárműjét a Betlehem melletti Beit Dzsalában találták meg üresen. Az izraeli biztonságiak ismerik a terrorakció végrehajtóját, és hajtóvadászatot indítottak utána.

A súlyosan megsérült katonát a jeruzsálemi Saáré Cedek kórházban ápolják. Több sérülése is van, a fejét érő súlyos. Megoperálták, és állapota jelenleg stabil, de még életveszélyes.

Izraelben feszültebbé vált a helyzet az utóbbi napokban amiatt, hogy bejelentették Donald Trump amerikai elnök béketervét az izraeli-palesztin konfliktus megoldására, és ezt a palesztinok elutasították.

A Gázai övezetet uraló Hamász terrorszervezet szerdán felszólította a palesztinokat, hogy sokszorozzák meg támadásaikat Izrael ellen. Ennek előzménye, hogy az izraeli biztonsági erők megöltek egy palesztin tizenévest, aki a hadsereg jelentése szerint benzinespalackot dobott katonák felé, miközben részt vett zavargásokban a ciszjordániai Hebronban.

Pár órával később újabb merénylet történt

Egy merénylő rálőtt egy izraeli rendőrre Jeruzsálem óvárosában, a támadót agyonlőtték - jelentette az izraeli katonai rádióra hivatkozva az MTI.

A merénylő revolverrel a kezében érkezett a Jeruzsálem óvárosában található Templomhegyhez vezető egyik bejárathoz, majd rálőtt a szolgálatot teljesítő, a kaput felügyelő, a katonai rendőrséghez tartozó határőrökre.

Egy izraeli katona könnyebben megsebesült, a merénylőt pedig a helyszínre siető fegyveresek lelőtték. Ez már a második palesztin támadás volt egy napon belül.

Rovatok