Index Vakbarát Hírportál

Merkel felszólítása után egy nap után lemondott a türingiai kormányfő

2020. február 6., csütörtök 15:06

Megválasztása után egy nappal bejelentette távozását a németországi Türingia tartomány új miniszterelnöke csütörtökön, közölte az MTI.

Thomas Kemmerich, a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) politikusa erfurti tájékoztatóján közölte, hogy pártja tartományi törvényhozási (Landtag) frakciója kezdeményezi a testület feloszlatását, hogy lemossák a miniszterelnöki tisztség intézményéről azt a szégyenfoltot, amely annak révén keletkezett, hogy az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párt támogatásával választották meg a pozícióra. Az ügyben megszólalt a német kancellár is, Angela Merker azt mondta, megbocsáthatatlannak tartja, hogy a CDU együtt szavazott az AfD-vel. Merkel szerint a szavazást meg kell semmisíteni, és előrehozott választást kell tartani a tartományban.

Thomas Kemmerich közölte, azzal, hogy távozik a tisztségből, új választást tartanak a tartományban. Véleménye szerint az AfD "egy aljas trükkel megpróbált kárt tenni a demokráciában", a liberálisok pedig elhárítják ezt a próbálkozást.

Thomas Kemmerich az erfurti Landtagban szerdán tartott miniszterelnök-választás harmadik fordulójában szerezte meg a tisztséget. Az AfD-s képviselők ebben a fordulóban kihátráltak saját jelöltjük mögül, és valamennyien az FDP-s indulóra szavaztak, aki így egy vokssal megelőzte a Baloldal jelöltjét.

Szerda este tüntetéseket tartottak számos türingiai városban és a tartományon kívül is több nagyvárosban, köztük Münchenben, Hamburgban és Lipcsében. A demonstrálók élesen bírálták a CDU-t és az FDP-t, amiért politikusaik együtt szavaztak az AfD képviselőivel az erfurti parlamentben.

Türingiában a Baloldal-SPD-Zöldek alkotta koalíció ötévi kormányzás után veszítette el a többségét tavaly októberben. A 16 német tartomány között Türingia volt az egyetlen, amelyben a Baloldal vezetésével működött kormány. A koalíciós pártok hosszú egyeztetés után abban állapodtak meg, hogy az új ciklusban megpróbálják kisebbségben folytatni a kormányzást. Ez a kísérlet fulladt kudarcba a szerdai kormányfőválasztáson.

Rovatok