Index Vakbarát Hírportál

A brexitre bekészített bombát találtak Észak-Írországban

2020. február 6., csütörtök 15:47

Csütörtökön pokolgépet találtak egy teherautón az észak-írországi Lurgan városának egyik ipartelepén.

Sean Wright, az észak-írországi rendőrség (PSNI) terrorista bűncselekményekben illetékes nyomati osztályának vezetője közölte, hogy még január végén érkezett hozzájuk bejelentés egy készülő merényletről, melyben

egy járműre szerelt robbanószerkezettel a brexit napján egy Belfastból Skóciába tartó kompot akartak felrobbantani.

A kompot a rendőrség át is kutatta, de semmilyen robbanószerkezetet nem találtak. Viszont csütörtökön szintén egy füles alapján mintegy 40 kilométerre Belfasttól, Lurgan város ipartelepén rábukkantak a pokolgépre, melyet egy teherautóra szereltek fel - valószínűleg az Ír-sziget egyesítéséért küzdőszakadár köztársasági csoportok.

A rendőrök mintegy 400 járművet kutatták át, a szerkezetet végül tűzszerészek hatástalanították. A hatóságok közleményükben kemény szavakkal kritizálták a merénylet kitervelőit (akik végül úgy tűnik, elálltak tervük végrehajtásától), hiszen a bomba szállítás közben, a zsúfolt M1-es autópályán is nagy pusztítást okozhatott volna.

Az 1998-as nagypénteki egyezménnyel elindult megbékélési folyamat meghatározó horderejű mozzanataként az IRA, vagyis az Ír Köztársasági Hadsereg - amely valaha a legnagyobb britellenes katolikus félkatonai szervezet volt Észak-Írországban - már hosszú évekkel ezelőtt felhagyott a fegyveres akciókkal, leszerelte fegyverzetét, és gyakorlatilag beszüntette tevékenységét.

Az IRA működésének beszüntetését és a felekezeti kiegyezést egyes kisebb katolikus szakadár szervezetek azonban még most sem fogadják el, és további harcot hirdettek a brit fennhatóság ellen. Ilyen szervezet a 2012-ben alakult Új IRA is.

Ír republikánus szervezetek elégedetlenek az északír határ brexit nyomán kialakult bonyolult státuszával, viszont Nagy-Britannia EU-ból való kilépésével úgy látják, hogy megnyílt az út az 1922-ben - részben vallási és etnikai okok miatt - megosztott sziget egyesítéséhez. A Sinn Féin aktivistái pénteki tüntetésükön már arról beszéltek, hogy öt éven belül népszavazásra bocsátanák az egyesülést Írországgal.

Észak-Írországban egyébként is nagy a politikai nyugtalanság. Szintén csütörtökön Belfast katolikus munkásnegyedében, a New Lodge-ban egy 50-100 fős csoportosulás téglákkal támadta meg az érdeklődő rendőröket.

(MTI, BBC)

Rovatok