Index Vakbarát Hírportál

Élet egy szállodahajón, karanténban

2020. február 7., péntek 12:51

Akik ablakos, neadjisten teraszos kabint foglaltak maguknak, azoknak óriási szerencséjük volt. Ők most láthatják a napfényt, szívhatnak friss levegőt. A többieknek fogalmuk sincs, hogy éjszaka van-e vagy nappal.

Mintegy 2600, különböző nemzetiségű utas és bő ezer fő személyzet, köztük három magyar ragadt karanténban a Diamond Princess nevű tengerjáró óriás szállodahajón Yokohamánál, miután kiderült, hogy egy, a hajóról január 25-én leszálló hongkongi férfi koronavírusos. A hajón lévők egy több állomásos körútra indultak, ehelyett két hétig lesznek elzárva a külvilágtól, és nagyjából egymástól is.

Kabinőrizetnek hívom, a házi őrizet mintájára. Egy háromszor öt méteres szobában vagyunk, amit nem hagyhatunk el,

mondta a kanadai Paul Mirko. Legalább internetük és telefonösszeköttetésük van, és a maszkos-kesztyűs személyzet rendszeresen visz nekik ételt, italt.

A teljes elzártság azóta kicsit enyhült, a brit David Abel a Facebookon azt írta, az ablaktalan kabinok lakói végül 90 percet eltölthettek a fedélzeten azzal a feltétellel, hogy egy kísérő ellenőrzi őket, és legalább egy méterre vannak egymástól. Ő egyébként gyakorlatilag videonapló-szerűen tudósít a Facebook-oldalán a karanténról, angolul tudóknak érdemes végigpörgetni. Azt mondta az egyik FB-élőjében, hogy hőmérőt kaptak, azzal kell mérniük a hőmérsékletüket, és hogy újságírók próbálják meg mikrofonokkal megközelíteni a hajót, hogy a távolból interjúkat kérjenek tőlük. Arról is beszélt, hogy 176 ezer megtekintésnél tartanak a videói.

Több Twitter-fiók is folyamatosan tudósít a fedélzetről, van a hajótársaságnak egy gyakran frissülő fiókja, de érdemes az utasokét is megnézni, például ezt, ezt vagy ezt is. A különböző beszámolókból kiderül, hogy az utasok kora reggel kapnak egy menükártyát, amiről kiválaszthatják, mit ebédelnek és vacsoráznak, és kapnak rejtvényeket is, Sudokut és keresztrejtvényt például. Emellett tájékoztatást arról, hogyan és mit tudnak a saját kormányukkal kommunikálni. A gyerekes családok speciális csomagot kaptak, társasjátékokkal, kézműves játékokkal, édességgel. Akiknek gyógyszerre van szüksége, annak ki kellett töltenie egy papírt, és az ígéret szerint ingyen megkapja a fontos pirulákat, inzulint.

A félelmen kívül, ami miatt volt, aki enni és aludni sem tud, a legnagyobb ellenség persze az unalom. Egy japán utas a Twitteren arról számolt be, hogy az ebédet hozó személyzetet egy tengeri fű-maszkban próbálta meglepni, hátha meg tudja őket nevettetni. Az ebéd végül délután háromkor érkezett, a remek tréfán senki nem nevetett.

Egy másik utas azt mondta az AFP hírügynökségnek, hogy a hajó működtetői szépen lassan egyre több tévés opciót nyitnak meg nekik. „Bejött egy csomó új tévécsatorna a világ minden tájáról, ami eredetileg nem volt”, mondta Matt Smith. Az internetes sávszélességet is megnövelte a hajó, egy felnőtteknek szóló webcamszolgáltatást nyújtó cég pedig bejelentette, hogy a tartalmakat a hajón ingyen elérhetővé teszi.

És akkor még nem beszéltünk arról, mi van, ha valaki egy hat éves gyerekkel ragadt a karanténban. Akinek van/volt ekkora gyereke, nagyjából sejtheti, milyen pokoli erőfeszítés lehet őket szórakoztatni. Így járt Yardley Wong is, aki szintén a Twitteren közvetíti a napjait, vagy inkább óráit. Például a bújócskát egy szűk kabinban. Az ő kisvideóin is érzékelhető, micsoda öröm, amikor épp kiengednek valakit a napfényre.

Van, aki a kevés információra panaszkodik. A kínai egyetemre járó amerikai Spencer Fehrenbacher azt nyilatkozta, hogy őt is tesztelték a vírusra, de nem kapott információt. „Valaki majd jönni fog tájékoztatni”, mondták neki kedden. Azóta semmi.

A hajóról egyelőre 273 embert vizsgáltak át, őket találták gyanúsnak, vagy potenciálisan betegnek. Közülük 102 ember tesztje készült el eddig. Szerdáig 10 embert, egy nap múlva újabb 10-et találtak fertőzöttnek. Most már  61-nél jár ez a szám, őket kórházba vitték a hajóról. A hajón lévők érthetően félnek. Egyikük azt írta a Twitteren:

Folyamatosan egy ismeretlen fájdalmas köhögését hallom egy közeli szobából. Persze, hogy aggódom magam miatt, de félek a kaját hozó, és szobáról szobára járó takarító személyzettől is. (...) Lehet, hogy én is megfertőződöm.

(Borítókép: A jokohamai kikötőben veszteglő Diamond Princess utasai a hajó fedélzetén 2020. február 7-én. Fotó: JIJI PRESS / AFP) 

Rovatok