Index Vakbarát Hírportál

Népszavaznak Svájcban az LMBT-jogokról

2020. február 7., péntek 12:06

Svájcban népszavazást tartanak a törvényről, ami bünteti, hogy valakit diszkriminációt érjen a szexuális orientációja miatt – írja a Reuters. A parlament 2018-ban szavazta meg a törvénymódosítást, ami a rasszizmus elleni törvény kiegészítésével védené a melegeket, leszbikusokat és biszexuálisokat. A törvény értelmében három év börtönre lehet ítélni valakit, aki azt megszegi.

A jogszabálynak nem mindenki örült, így a Szövetségi Demokrata Unió tavaly áprilisban összeszedte a népszavazáshoz szükséges 50 ezer aláírást. A szavazást vasárnap tartják.

A törvényt ellenzők cenzúrára hivatkoznak, bár a belügyminiszter szerint erről szó sincs. Alain Berset szerint még viccelni is lehet a melegekkel, amíg az nem sérti az emberi méltóságukat. Szakértők szerint sokat romlott a LMBT-tagok helyzete, mióta beindult a párbeszéd a törvénymódosításról. A leszbikusok kétharmada és a meleg férfiak 80 százalékát életében legalább egyszer éri atrocitás.

Előrejelzések szerint a svájciak többsége támogatja a törvénymódosítás bevezetését, ami ugyan Svájcban még több védelmet nyújtana a társadalom egyes rétegeinek, de a transzneműek jogairól vagy a nemi identitásról nem szól.

Rovatok