Index Vakbarát Hírportál

Ír választások: a két nagy pártnak lesz esélye kormányt alakítani

2020. február 9., vasárnap 07:41

A baloldali nacionalista Sinn Féin előretörését hozták szombaton az írországi előrehozott választások, és bár a párt a szavazatarány tekintetében fej-fej mellett végzett a Leo Varadkar miniszterelnök vezette jobbközép Fine Gaellel, jóval kevesebb jelöltje miatt nem lesz esélye kormányt alakítani.

Ehelyett várhatóan Varadkar pártja és a hasonlóan jobbközép irányultságú, Micheál Martin vezette Fianna Fáil jut majd a legtöbb parlamenti mandátumhoz és kap lehetőséget egy koalíciós kormány alakítására, ami azonban elemzők szerint rendkívül nehéz feladatnak ígérkezik.

Az Ipsos MRBI közvélemény-kutató urnazárás után közzétett országos exit poll-felmérése szerint

a Fine Gael a szavazatok 22,4 százalékát kapta, míg a Sinn Féin 22,3 százalékos, a választás fő esélyesének várt Fianna Fáil pedig 22,2 százalékos támogatottságot szerzett.

A Sinn Féin azonban a parlamenti mandátumok tekintetében elmarad majd a két másik párt mögött, mivel azoknál jóval kevesebb helyen tudott jelöltet állítani.

A Mary Lou McDonald vezette baloldali nacionalista párt előretörése ezzel együtt is alapvető átalakulást jelent az ír politikában, amelyet az elmúlt száz évben az egymást váltva kormányzó Fine Gael és a Fianna Fáil uralt.

Gary Murphy, a Dublin City University politológia professzora szerint ez a Sinn Féin számára nagyon eredmény, de a holtverseny ellenére arra számítanak, hogy a  a Fine Gael és a Fianna Fáil szerezheti meg a legtöbb képviselői helyet.

A Fianna Fáil egyébként kizárta annak lehetőségét, hogy koalícióra lépjen a rivális Fine Gaellel, és mindkét párt elutasítja a Sinn Féinnel való szövetségkötést is, tekintettel annak kínos múltjára, az észak-írországi brit jelenlétet ellenző félkatonai IRA-val tartott kapcsolataira. Ehelyett a két nagyobb ellenzéki párt valemelyikének támogatását próbálják majd megszerezni egy kisebbségi kormányzáshoz.

A szavazatok számlálása vasárnap reggel 9 órakor veszi kezdetét, eredmények közlése kora délutántól várható. A 160 tagú ír törvényhozás mandátumainak eloszlását meghatározó végeredmény pedig legkorábban hétfőn várható.

Rovatok