Index Vakbarát Hírportál

Erdoğan: Sosem fogjuk engedni, hogy ez az álom valóra váljon!

2020. február 9., vasárnap 23:13 | aznap frissítve

Törökország sosem fogja megengedni, hogy az Egyesült Államok megzavarja a térség békéjét a palesztin-izraeli konfliktus rendezésére kitalált béketervvel - mondta Recep Tayyip Erdoğan, török elnök.

A török állami hírügynökség, az Anadolu Agency cikke szerint Erdoğan erről egy malajziai konferencián beszélt, ahol azt is mondta:

Az „Évszázad Megállapodásának" nevezett terv, amely kijelenti, hogy Jeruzsálem Izrael fővárosa, semmi több, mint egy álom, ami a térség békéjét fenyegeti. Soha nem fogjuk megengedni, hogy ez az álom valósággá váljon. Nem ismerhetjük el a tervet, ami a palesztin területek bekebelezésével járna, teljesen lerombolná Palesztinát, és teljesen elvenné Jeruzsálemet.

  

Donald Trump terve szerint - amelyet az „Évszázad Megállapodásának" nevez - Izrael elcsatolhatná az 1967-ben elfoglalt Ciszjordánia azon részeit, ahol zsidó telepek épültek, amelyeket az ENSZ törvénytelennek tekint. Izrael részévé válna a Jordán folyó völgyének nagy része is, így a zsidó állam venné körbe a palesztin állam zsidó telepektől szabdalt ciszjordániai részét. A terv értelmében Jeruzsálem egésze Izrael egy és oszthatatlan fővárosa, a palesztin állam székhelye Kelet-Jeruzsálem egyik peremvárosába kerülne. Izraeli fennhatóság alá kerülne a Templom-hegy és az al-Aksza mecset is, amely az iszlám egyik legszentebb helye, ahol Izrael feladata lenne garantálni a vallásgyakorlás szabadságát.

A rendkívül bonyolult helyzetről és a Trump-kormány palesztin kérdéshez való általános hozzáállásáról ebben a cikkben olvashat részletesen.

Rovatok