Index Vakbarát Hírportál

Amerika 145 millió ember adatainak ellopásával vádolta meg Kínát

2020. február 10., hétfő 18:03

Az Egyesült Államok a kínai haderő négy tagja ellen emel összesen kilenc rendbeli vádat több mint százmillió amerikai adatainak ellopásáért az Equifax-botrányban – jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján William Barr amerikai igazságügyi miniszter az MTI tudósítása szerint.

Az Equifax-botrány 2017 szeptemberében tört ki, amikor a hitelbíráló maga is megerősítette, hogy egy Apache Struts nevű web-alkalmazáson keresztül sikerült a támadóknak bejutniuk a rendszerébe, ahonnan 145 millió amerikai érzékeny személyes adatait lopták el. A társadalombiztosítási számmal például orvosi adatokhoz és bankszámlákhoz is hozzá lehet férni.

Ez az amerikai emberek magánjellegű információiba történt, előre megfontolt szándékkal elkövetett és átfogó erőszakos behatolás volt. Ezeknek az adatoknak gazdasági értékük van, és eltulajdonításukkal a tolvajok jelentős mértékben segítették a mesterséges intelligencia fejlesztésével kapcsolatos kínai programot

– mondta a miniszter, és közölte, hogy a négy feltételezett hekker a kínai haderő tagja, bár nem nevezte meg őket.

Christopher Wray, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója még pénteken arról beszélt egy konferencián, hogy Kína komoly fenyegetést jelent, mert "élen jár a legújabb innovációk ellopásában". Wray szerint Kína a mezőgazdaságtól az orvostudományig, a gazdaság legkülönbözőbb ágazataiból gyűjt információkat a hagyományos hírszerzés eszközeivel és kibertámadásokkal.

Rovatok