Index Vakbarát Hírportál

A koronavírus vasárnap vitte el a legtöbb áldozatot

2020. február 10., hétfő 05:35

97 ember halt meg Kínában a koronavírus miatt vasárnap, így az áldozatok száma 908-ra nőtt az országban, a két, külföldön regisztrált halálos áldozaton túl.

Ugyanakkor a fertőzés terjedése lassulni látszik, kevesebb újabb megbetegedés volt, mint a korábbi napokon – derült ki a BBC adataiból, igaz, így is háromezer újabb esetet jelentettek, azaz nem lehet mondani, hogy a járvány túl van a csúcson.

Kérdés azonban, hogyan alakulnak az adatok azután, hogy a kínai holdújév alatti szabadságolások meghosszabbítása február 9-én lejárt, így milliók térnek vissza szülővárosukból munkahelyeikre.

A vírust 27 országban regisztrálták, de halálos eset Kínán kívül továbbra is csak a valójában az országhoz tartozó, de széles körű autonómiával rendelkező Hongkongban és a Fülöp-szigeteken  volt, mindkét áldozat kínai volt, akik a járvány központjának tartott Vuhanból érkeztek.

Egy hajóval kevesebb van karanténban

Hétfő reggel feloldották a World Dream utasszállító karanténját, miután az ott lévő 3600 ember egyikén sem jelentkeztek a tünetek és a tesztek is negatívok lettek – írta a CNN. A Hongkong mellett eddig veszteglő hajóval ellentétben nincs ilyen szerencséje a Tokió partjainál vesztegzár alatt lévő Diamond Princessnek, amely továbbra is karantén alatt marad. A hajó 3700 utasából és a személyzetből összesen előbb 70 emberen mutatták ki a vírust február 4. óta, ám ez a szám vasárnap csaknem megduplázódott, így összesen 136 ember fertőződött meg a hajón azután, hogy egy utas – aki korábban leszállt a hajóról – a betegség tüneteit mutatta. 

A karanténnak ez a formája vitatható, mert a potenciális betegeket kétségtelenül izolálja, viszont növeli az egyelőre egészséges utasok megbetegedésének esélyét. Egy amerikai pár – amely 14 napja semmilyen tünetet nem mutatott – Donald Trump közbeavatkozását kérte kiengedésük érdekében, azt követelve, hogy ne a hajón, hanem egy egészségügyi intézményben helyezzék őket megfigyelés alá, mivel a hajón semmi sem garantálja, hogy nem kapják el a vírust.

Összeülnek az uniós egészségügyi miniszterek

A vírus aggasztó terjedése miatt az európai uniós tagállamok egészségügyi miniszterei rendkívüli ülést tartanak csütörtökön Brüsszelben, amely „segíteni fogja a tagállamok fellépésének összehangolását” – közölte Janez Lenarcic, a válságkezelésért felelős uniós biztos hétfőn.

Brüsszeli sajtótájékoztatóján a biztos azt mondta, hogy a vírus gyorsan terjed, és súlyos veszélyt jelent a közegészségügyre. Kiemelte: mivel a koronavírus terjedése egyre több országot érint – köztük európaiakat is –, az Európai Uniónak a koordinációra és az együttműködésre kell helyeznie a fő hangsúlyt a járvány megállításának érdekében.

Alapvető fontosságú, hogy az egész nemzetközi közösség a koronavírus elleni küzdelemre való felkészültségre és a válaszadás lehetőségeire összpontosítson, a szolidaritást is szem előtt tartva

– fogalmazott.

A miniszterek a csütörtöki különtalálkozón a helyzetértékelést követően következtetéseket fognak elfogadni a teendő, összehangolt lépésekről.

Az Európai Bizottság tájékoztatása szerint ez idáig mintegy ötszáz európai uniós állampolgárt szállítottak haza a kínai Vuhanból, az új típusú koronavírus okozta járvány gócpontjából. A hazatelepítések Franciaország és Németország felajánlásával, az Európai Unió társfinanszírozásával valósultak meg. Az unió emellett január végén 10 millió eurót (mintegy 3,36 milliárd forint) különített el a légzőszervi tünetegyüttest okozó koronavírussal összefüggő kutatások támogatására.

Az EU Vészhelyzeti Koordinációs Központja minden EU-tagállammal szoros kapcsolatot tart, és koordinálja a szükséges védőeszközök Kínába szállítását, írja az MTI.

Rovatok