Index Vakbarát Hírportál

Ellenzéki képviselőjelölteket vettek őrizetbe Azerbajdzsánban

2020. február 11., kedd 21:07

Több mint húsz ellenzéki képviselőjelöltet vettek őrizetbe a hatóságok kedden Azerbajdzsánban, akik a választási eredmények meghamisítása ellen tiltakoztak ülősztrájkkal.  

Vasárnap előrehozott választást tartottak az országban, amely eredményeképp Ilham Aliyev azeri államfő pártja ismét többséget szerzett a bakui parlamentben. 

"A választás eredményének megsemmisítését követeljük mind a 125 választókerületben, és azok letartóztatását, akik felelősek a szabálytalanságokért" - mondta Rabia Mamedova független képviselőjelölt az MTI beszámolója szerint.

A KÖZPONTI VÁLASZTÁSI BIZOTTSÁG ÉPÜLETE ELŐTT ÜLŐSZTRÁJKOLÓ DEMONSTRÁLÓKAT ROHAMRENDŐRÖK FOGTÁK EL, ÉS BUSZOKKAL ELSZÁLLÍTOTTÁK A HELYSZÍNRŐL. A RENDŐRSÉG EGYELŐRE NEM REAGÁLT AZ AKCIÓVAL KAPCSOLATOS MEGKERESÉSEKRE. 

Aliyev pártja, az Új Azerbajdzsán Párt 70 helyet szerzett a 125 tagú törvényhozásban, míg a fennmaradó parlamenti mandátumokat olyan kisebb pártok és független képviselők nyerték el, akik szinte kivétel nélkül hűségesek az államfőhöz.

A voksolás folyamatát az ellenzék mellett nemzetközi megfigyelők is kifogásolták. Az EBESZ megfigyelői szerint súlyos szabálytalanságok történtek a szavazatszámlálás során. Ilham Aliyev 17 éve van hatalmon, és azóta egyetlen választást sem ismertek el demokratikusnak a nemzetközi megfigyelők. 

Októberben Aliyev Ali Asadovot nevezte ki miniszterelnöknek, miután kifogásolta a gazdasági reformok lassúságát, és beharangozta, hogy meneszti a nyugdíjkorhatárt betöltő minisztereket. Elemzők szerint feltehetően az a szándék vezérelte, hogy megszabaduljon apja, Heydar Aliyev néhai államfő embereitől. 

Ilham Aliyev h atalmának megszilárdítása és a gazdasági reformok felgyorsítása végett hozta kilenc hónappal előbbre a választást, amit ismét fölényesen nyer meg. 

Rovatok