Index Vakbarát Hírportál

Tüntetőkkel csaptak össze a rendőrök a libanoni parlamentnél

2020. február 11., kedd 13:18

Többtucatnyian megsebesültek Bejrútban, a parlament épülete előtt tüntető csoportok és a biztonsági erők összecsapásaiban kedden, a rendőrök egyebek közt könnygázt is bevetettek a tömeg feloszlatására - jelentette az MTI.

A tüntetők megpróbálták megakadályozni, hogy a képviselők bejussanak az új, Hasszán Diáb vezette kormányról tartandó bizalmi szavazásra. Helyszíni beszámolók szerint több ember Nincs bizalom feliratú táblát tartott a magasba, és az érkező politikusok autóját tojással is megdobálták.

A Vöröskereszt libanoni irodája a Twitter internetes közösségi oldalon azt közölte, hogy 18 embert szállítottak kórházba, további 140-et pedig a helyszínen láttak el. A sebesültek közt egy képviselő is van. A biztonsági erők lezárták a törvényhozás épülete felé vezető utakat.

Az új libanoni kormány január végén alakult meg Hasszán Diáb akadémikus vezetésével. Az új kormányfő ígéretet tett: kabinetje foglalkozni fog a tüntetők követeléseivel, és kivezeti az országot a gazdasági válságból. Diáb a szakértői kormányát olyan mentőcsapatnak nevezte, amely gyorsan, de nem kapkodva fog a jelentős gazdasági és pénzügyi nehézségekkel megbirkózni.

A polgárháború (1975-1990) vége óta a legsúlyosabb gazdasági válságát élő Libanonban október 17. óta tüntetnek a korrupció és a megszorítások miatt, aminek következtében lemondott Szaad Haríri miniszterelnök. A tüntetők többször összecsaptak a rohamrendőrökkel. A mélységesen eladósodott ország azóta gyakorlatilag cselekvőképes kormány nélkül maradt.

Az elnök decemberben a Hezbollah síita szervezet támogatását élvező Hasszán Diáb akadémikust, korábbi oktatásügyi minisztert bízta meg kormányalakítással. A Bejrúti Amerikai Egyetem 60 éves távközlésimérnök-professzora most egy húszfős, túlnyomó részben szakértőkből álló kabinetet fog vezetni, amelynek tagjai a helyi muszlim és keresztény közösségek támogatását élvezik.

Rovatok