Index Vakbarát Hírportál

Már a reptéren rátámadtak a hazatérő ellenzéki vezetőre

2020. február 12., szerda 14:28

Nicolás Maduro elnök támogatói várták a caracasi reptéren a venezuelai ellenzék vezetőjét, Juan Guaidót, és „Fasiszta! Fasiszta!“ kiáltások közepette megtépték ingét és lökdösték, az állami légitársaság egyik alkalmazottja pedig le is öntötte a politikust. Az ellenzéki vezető a rá kimondott utazási tilalommal dacolva háromhetes külföldi úton vett részt, ahol Donald Trump díszvendégként fogadta évértékelőjén, az Európai Parlamentben pedig a rezsim elleni szankciókért lobbizott.

Megérkezése előtt a caracasi reptérnél ellenzéki képviselők csaptak össze Nicolás Maduro államfő híveivel és a Conviasa állami légitársaság alkalmazottjaival. Egy venezuelai sajtós szakszervezet közölte, hogy Maduro hívei megvertek két újságírót, aki tudósított Guaidó érkezéséről, és több újságíró is arról számolt be, hogy a reptéren ellopták felszerelésüket.

A hatóságok is felkészültek Guaidó fogadására: Úttorlaszokat állították fel a Caracasból a 25 kilométerre északra fekvő reptér felé vezető úton, hogy az ellenzéki képviselők nem tudjanak eljutni a politikus fogadására.

Guaidó tavaly januárban nyilvánította magát Venezuela ideiglenes elnökének, és azóta ötvennél több állam, a nyugati és latin-amerikai országok zöme ismerte el őt az ország legitim vezetőjének, amíg szabad választásokat nem tartanak a Maduro államszocialista rezsimje által súlyos gazdasági és politikai válságba taszított dél-amerikai országban. Maduro a nemzetközi nyomásgyakorlás és szankciók – melyben az Egyesült Államok viszi a prímet - ellenére meg tudta őrizni a hatalmát nem utolsósorban a venezuelai hadsereg lojalitásának, illetve az amerikai törekvéseket előszeretettel gáncsoló szövetségeseinek, Kínának, Oroszországnak, Kubának és Törökországnak köszönhetően.

Az ellenzék elleni hatósági fellépés egyébként egyre durvább formát ölt: Maduró januárban Guaidó helyett a saját jelöltjét, Luis Parrát tette meg a parlament elnökévé, miközben fegyveres gárdisták megakadályozták az újraválasztására érkező Guaidó és több más ellenzéki képviselő bejutását az épületbe. Végül azonban Guaidó is letette az esküt, ami jól jöhet még neki, mivel házelnökként jogalapot nyer arra, hogy ideiglenes elnökként lépjen fel. Ráadásul az ellenzéki politikus külföldi körútja alatt a titkosszolgálat lecsapott az irodáira is.

(MTI, BBC)

Rovatok