Index Vakbarát Hírportál

Bolsonaro: A pápa lehet argentin, de Isten brazil

2020. február 13., csütörtök 18:12 | aznap frissítve

A klímaváltozást tagadó Jair Bolsonaro brazil elnök visszaszólt Ferenc pápának, aki az amazonasi esőerdők védelmére szólított fel.

„Ferenc pápa tegnap azt mondta, hogy Amazónia az övé, a világé, mindenkié” – mondta Bolsonaro, aki korábban többször is a brazil szuverenitás elleni támadásként értékelte a környezetvédelmi politikájának bírálatait. „Nos, a pápa lehet, hogy argentin, de Isten brazil” – üzente.

Ferenc pápa az AFP szerint azt tette szóvá, hogy a bányászattal és erdőirtással kizsákmányolják az őslakosokat és komoly pusztítást végeznek Amazóniában.

Kétszer annyi esőerdőt vágtak ki januárban Brazíliában, mint egy évvel korábban. Az év első hónapjában 284 négyzetkilométernyi erdő tűnt el a fakitermelés miatt a brazíliai Amazonas-vidéken.

A fakitermelés az évnek ebben az időszakában általában lelassul, mivel az esős évszak miatt nehezebben érhetők el ezek a területek. Ahelyett azonban, hogy a kitermelés mértéke az elmúlt évekhez hasonló szintre süllyedt volna, továbbra is nagy mértékű maradt.

Az erőteljes növekedés Jair Bolsonaro brazil elnök 2019-es hivatalba lépésével esett egybe. A klímaszkeptikus elnök enyhítette az Amazónia természeti kincseinek kiaknázására vonatkozó szabályozásokat.

Noha rengetegszer szerepelt a hírekben, de Bolsonaro azt állította, hogy az ausztrál bozóttüzek nem váltottak ki olyan reakciót a világban, mint az Amazonas menti helyzet. „Egész Ausztrália lángra kapott, és senki nem Ausztráliáról beszél. Hol van ez a fanatizmus Ausztrália esetében?”

A Greenpeace-t is újból kiosztotta. „Mi ez a vacak, amit Greenpeace-nek hívnak? Csak szemét” – mondta. A környezetvédők rendszeresen bírálták Bolsonaro lépéseit.

Rovatok