Index Vakbarát Hírportál

Boris Johnson kormányátalakítása után lemondott a pénzügyminiszter

2020. február 13., csütörtök 13:37 | aznap frissítve

Átalakította kormányát Boris Johnson brit miniszterelnök, ezt több magas rangú kabinettag, köztük Sajid Javid eddigi pénzügyminiszter lemondása kísérte.

A konzervatív párti brit kormányfő menesztette mások mellett Andrea Leadsomot az üzleti ügyek minisztériumának éléről, Julian Smith-t, az észak-írországi ügyek eddigi miniszterét és Theresa Villiers-t, aki a környezetvédelmi tárcát vezette. Johnson felmentette Esther McVey-t a lakásügyi miniszteri posztról.

A Downing Street csütörtök délután bejelentette, hogy Dominic Raab külügyminiszter megtartja jelenlegi tisztségét, és Priti Patel belügyminiszter pozíciója is biztosnak tűnik, írja MTI.

Komoly meglepetés ugyanakkor Sajid Javid távozása a pénzügyminiszteri tisztségről. Az előzetes várakozások szerint az átalakítás Javid tisztségét sem fenyegette, ám a pénzügyi tárca vezetője délután maga jelentette be, hogy távozik a kormányból.

A BBC kormányforrásokból származó értesülése szerint Johnson azt kérte, hogy Javid menessze összes tanácsadóját, ám erre az eddigi pénzügyminiszter nem volt hajlandó, és benyújtotta lemondását. Johnson Rishi Sunakot nevezte ki új pénzügyminiszternek, írja a BBC.

Rovatok