Index Vakbarát Hírportál

Lassan úrrá lett a félelem a személyzeten

2020. február 13., csütörtök 18:24 | aznap frissítve

A japán hatóságok csütörtökön újabb 44 igazolt koronovírus-megbetegedést jelentettek a japán partoknál veszteglő, karantén alá vont Diamond Princess szállodahajóról. Ezzel 219-re nőtt azoknak a száma, akik biztosan elkapták a vírust a Diamond Princess-en: Kínán kívül sehol a világon nincs ekkora góc, mint ezen a szerencsétlenül járt hajón. A fedélzeten rekedt több mint 3700 ember közül a médiafigyelem eleinte az utasokra irányult, akik a világ minden tájáról pihenni, szórakozni, kikapcsolódni érkeztek a hajóra, és most a szűkös kabinokban, vérmérséklettől függően unatkozva, a félelem szorításában vagy éppen vidámságot erőltetve magukra töltik a napjaikat.

Az utóbbiak közé tartozik például az AP hírügynökség riportja szerint egy nyugdíjas, New York állambeli házaspár, Moleskyék, akik olyan YouTube-videókat küldenek ki magukról a világba, amikben fürdőköntösben lazulnak, nézik a gyönyörű kilátást, az óceánt, a havas Fudzsit. A feleség, Cheryl Molesky szerint úgy döntöttek, hogy ahelyett, hogy ülnek és aggódnak a koronavírus miatt, inkább kihozzák a legtöbbet a helyzetből, és egyelőre próbálnak megfeledkezni a vírusról, ha elkapják, elkapják. 

Az utasoknak persze több dolga van most, mintha még mindig nyaralnának. Nekik kell kicserélniük a saját ágyneműjüket, tisztítaniuk a saját vécéjüket, és mosni a ruhájukat, mert a személyzettel való kapcsolattartás korlátozott. De így is rendszeresen találkoznak a hajón dolgozókkal: az étkezések idején. Az AP szerint az ételosztás a következő koreográfia szerint zajlik: megjelenik a kabinnál a maszkos, kesztyűs személyzet, kopognak: egy ember nyújtja a tányért, egy másik az evőeszközt, egy harmadik kipipálja a listán a szobaszámot és a nevet. Az utasok jellemzően várják ezt a pillanatot, mert eseményszámba megy.

Néha ugyan vannak a hajón olyan rendkívüli pillanatok, mint mikor például egy pókemberjelmezes alak ment a fedélzetre, és másfél órán át zenével szórakoztatta az utasokat, de az ilyesmi ritka. Hiába a kibővített tévés kínálat, a megerősített internetkapcsolat, az unalom így is az egyik legnagyobb ellensége a kabinjaikban elkülönítve ücsörgő utasoknak. Akiknek a kabinjához nem tartozik erkély, azok napi egy órára kimehetnek a fedélzetre, feltéve, ha betartják, hogy  2 méternél közelebb senkihez nem merészkednek. Ilyen körülmények között nem olyan meglepő, amit egy Matthew Smith nevű utas mondott.

SMITH A KONZERVKAJÁJÁT VÁRÓ MACSKÁJÁHOZ HASONLÍTOTTA MAGÁT: CSAK ÜL A SZOBÁJÁBAN AZ ÉTKEZÉSEK KÖZÖTT, ÉS VÁRJA, MIKOR JÖN AZ ENNIVALÓ.

A SZEMÉLYZET OLDALÁRÓL AZONBAN MÁR KORÁNTSEM ILYEN ÖRÖMTELI ESEMÉNY AZ ÉTELOSZTÁS. 

Nekik a megfertőződés kockázatát jelenti, hogy kabinról kabinra kell járniuk az ételekkel, hogy karantén ide vagy oda, tovább kell dolgozniuk. A hajón több mint 1000 fős személyzet rekedt. A sajtóban egyre több az olyan riport, amely arról szól: ezek az emberek félnek, és menekülnének a helyzetből, ha tehetnék.

Közös kabinok, közös étkező

Fontos különbség köztük és az utasok között, hogy ők a hajón belül nincsenek elkülönítve: közös szobákon osztoznak, hiszen nincs is annyi kabin a hajón, hogy mindenkinek saját jusson. Közösen is esznek egy nagy étkezőhelyiségben.

A személyzet egy 24 éves tagja, Sonali Thakkar részletesen beszélt félelmeikről a CNN-nek Skype-on keresztül. A nő, aki két éve van a Princess Cruisesnál, a biztonságért felelős csapatban dolgozik. Egy kolléganőjével osztozott a kabinján. Két napja betegedett meg, fájt a feje, köhögni kezdett, belázasodott. A felettese szólt, hogy hagyja abba a munkát. Jelenleg a kabinjában van, most már elkülönítve.

Nincs étvágyam, és többször is lázam volt. Mindannyian nagyon félünk, és feszültek vagyunk

– mondta. Attól tart, hogy a vírus remekül tud terjedni a személyzet körében, például a közös étkezdében. Őt éppen akkor érkeztek tesztelni a koronavírusra, amikor a CNN-nel beszélt. Hozzá hasonlóan sokan vannak még úgy, hogy már elkülönítették őket gyanús tünetek miatt, de a tesztet még nem végezték el rajtuk.

Eddig a 219 igazolt esetből 15-en tartoztak a személyzethez. Van egy olyan beteg is, aki se nem dolgozó, se nem utas: ő kívülről érkezett a hajóra a karantént intézni. Ahogy az al-Dzsazíra felhívta rá a figyelmet: a hajón dolgozók maszkot és kesztyűt viselnek, de látják, hogy a hajóra lépő, tesztelni érkező japán egészségügyisek bezzeg teljes védőfelszerelésben vannak. 

Mielőtt túl késő lesz

Nemrég posztoltak ki a netre a hajóról egy videót, amiben egy csapat, a szállodahajó egyenruháját (dzsekijét és talán konyhai viseletét) viselő férfi látható. Egyikük, Binay Kumar Sarkar leveszi a maszkját, és segítségkérést fogalmaz meg.

Félünk. Kérjük az indiai kormányzatot és az ENSZ-t, hogy segítsenek rajtunk, különítsenek el sürgősen

– mondja az AP szerint. Az is elhangzik, hogy Sarkarék azt akarják: mentsék meg őket, hadd hagyják el a hajót, hadd térjenek vissza a családjukhoz, „mielőtt túl késő lesz”.

A személyzet tagjai közt filippínók vannak a legtöbben, de sok az indiai dolgozó is. Az al-Dzsazíra idézte az egyik filippínó férfi menyasszonyát, Katherine Yut, aki arról posztolt, hogy a személyzet tehetetlen, nem érzik biztonságban magukat, a stressz pedig tovább gyengítheti az immunrendszerüket, és még jobban kiszolgáltatja őket a vírusnak. Egy másik nő, egy neve elhallgatását kérő feleség arról írt az al-Dzsazírának, mennyire szeretné, ha a vállalat megengedné a férjének, hogy elhagyja a hajót.

Nem érdekel, ha elveszti a munkáját, a legfontosabb, hogy életben maradjon

– írta. 

Jutalmat ígérnek nekik

A CNN-nek nyilatkozó Sonali Thakkar hangsúlyozottan nem akarta kritizálni a hajótársaságot vagy a hatóságokat. Szerinte a személyzet nem bánja, hogy dolgozni kell, csak biztonságos munkakörülményeket szeretnének.

A félelem egyik forrása a szellőzőberendezés: sokan attól tartanak, hogy ezen keresztül terjed szobáról szobára a vírus, hiába a zárt ajtók.

Ezt a félelmet próbálják eloszlatni. A hajótársaság alelnöke, Rai Calouri szerint nincs bizonyíték, ami arra utalna, hogy a vírus így tud terjedni. A hajó kapitánya, Stefano Ravera is kiadott egy nyilatkozatot a héten, amiben megpróbálta megnyugtatni az embereket, mondván, 100 százalékban friss levegőt biztosítanak a hajón, a személyzeti kabinokban is, a levegőt nem cirkuláltatják. 

Calouri szerint egyébként a hajón uralkodó karanténprotokoll a japán egészségügyi minisztérium kezében van. Azt ígérte: a személyzet jutalmat és fizetett szabadságot fog kapni, ha a karantén véget ér. Az intézkedést február 4-én vezették be, és a tervek szerint február 19-ig tart. 

Eközben sok a kritikus hang a karantén értelmét és hatásosságát illetően. Sok szakértő kétli, hogy működőképes megoldás lenne ebben a formában, és egyesek szerint kifejezetten segíti a vírus terjedését, hogy ennyi embert ilyen közeli összezártságban tartanak. Eric Rubin harvardi immunológia professzor a CNN szerint például a személyzet félelmeit igazolva azt mondta: valóban fokozott veszélynek teszik ki őket, a hajó pedig

tökéletes hely egy fertőző betegség terjedéséhez.

Rovatok