Index Vakbarát Hírportál

Kínai koronavírus: egy nap alatt kiugróan megnőtt a halálos áldozatok száma

2020. február 13., csütörtök 09:33

Erősen emelkedett egy nap alatt a kínai koronavírus halálos áldozatainak száma – írja több külföldi lap. 

A BBC cikke szerint Hupej tartományban 242-en haltak meg szerdán, ami a legmagasabb szám a járvány kitörése óta. 14 840 új esetet regisztráltak egy nap alatt, ami szintén hatalmas ugrás az elmúlt napok adataihoz képest.  A jelenlegi számok alapján Kínában majdnem 60 ezren fertőződtek meg, és több mint 1310-en haltak meg a járvány kitörése óta. 

Kínát már korábban is azzal vádolták, hogy visszatartja az adatokat és kozmetikázza a számokat, vagyis nincs valós adata a világnak arról, milyen a járvány halálozási rátája. 

A kiugróan magas számok részben annak is köszönhetőek, hogy a tartományban új módszert vezettek be az esetek regisztrálására.

Eddig csak azokkal az esetekkel számoltak, ahol a  vírus nukleinsavas teszt bizonyította a koronavírus jelenlétét, most azonban azok az adatok is megjelentek az összesítésben, ahol más módszerrel, például CT-vizsgálat során látszódott a tüdőgyulladás, a fertőzést pedig a tünetek és az epideiológiai háttér megismerése alapján sikerült igazolni – írja a Bloomberg

A Reuters értesülései szerint a vírus diagnosztizálásának módszere nem változott más tartományokban, csak Hupejben.  A szerdai kimagaslóan magas halálozási szám azonban nem csak az új statisztikai módszer bevezetése miatt ennyire magas, a korábbi napok csökkenő tendenciája után a számok szerint újra növekszik a halálos áldozatok száma. Az egy nap alatt regisztrált 242 halálesetből mindössze 135 az, ami az új statisztikai módszernek köszönhetően került az adatok közé. Az 14 840 új megbetegedés közül 13 332 az, ami az új diagnosztizálási metódus miatt került be statisztikákba, és 1508 új esetet regisztráltak egy nap alatt. 

Kínai források szerint Hupej tartományban szerdáig 3441 gyógyult hagyhatta el a kórházakat, 33 693 embert ápolnak még, közülük 5647 ember állapota súlyos, 1437 beteg állapota kritikus. 

Rovatok