Index Vakbarát Hírportál

Putyin: Nem lesz melegházasság Oroszországban, amíg én vagyok az elnök

2020. február 13., csütörtök 21:35 | aznap frissítve

Nem lesz melegházasság Oroszországban, amíg Vlagyimir Putyin az államfő – szögezte le Putyin csütörtökön Moszkvában, nem okozva túl nagy meglepetést a politikáját minimálisan is követőknek. 

Az MTI beszámolója szerint az orosz államfő az ország alkotmányának tervezett módosításával kapcsolatos ülésen vett részt, amelyen ő elnökölt. Ennek a munkacsoportnak jogászok, aktivisták, politikusok, sportolók, valamint a kultúra egyes szereplői is tagjai. Több résztvevő is saját kezdeményezésekkel állt elő az ülésen. Egyikük például azt javasolta, hogy az alkotmányban egy férfi és egy nő házasságaként határozzák meg a család fogalmát.

Helyi sajtóbeszámolók szerint Putyin erre azt mondta, hogy ez sértené az egyedülálló szülők jogait, azonban kiemelte, hogy továbbra is erősen ellenzi az azonos neműek házasságát.

Amíg én vagyok az elnök, itt nem lesz egyes számú szülő és kettes számú szülő. Anya és apa lesz 

– fogalmazott. Putyin csütörtökön találkozott az alkotmánymódosítások szövegezésével megbízott munkacsoport tagjaival is Novo-Ogarjovóban, és

támogatásáról biztosította az orosz területek elidegenítési tilalmának rögzítését az alkotmányban. 

A témát Vlagyimir Meskov színművész vetette fel, aki azt mondta, az országban „olyan félelmeket tapasztalt, amelyek szerint a hivatalban lévő elnök távozását követően felmerülhet egyes területek” – egyebek között a Kuril-szigetek, az Ukrajnától annektált Krím félsziget vagy Kalinyingrád – elidegenítésének lehetősége. Meskov azt hangoztatta, hogy területek (amelyek közül ugye a nemzetközi közösség nem is ismeri el mindet Oroszország részének, pl. Krímet még a szintén illiberális Erdogan sem) átadásáról még tárgyalni sem szabad.

Az elnök elvetette viszont Zahar Prilepin írónak azt a felvetését, hogy alaptörvénybe foglalják Oroszország atomhatalmi státuszát. Indoklása szerint Moszkvának mindig egy lépéssel a többi ország előtt kell járnia a legújabb fegyverrendszerek terén, de ezeknek nem feltétlenül kell nukleárisnak lenniük, mert más fizikai elveken is alapulhatnak.

Vlagyimir Putyin hangsúlyozta, hogy a változtatások csakis akkor fognak hatályba lépni, ha az állampolgárok jóváhagyják azokat egy megerősítő népszavazáson. A Putyin által január 15-én előterjesztett, az alaptörvény 22 cikkét érintő csomag az orosz alkotmány nemzetközivel szembeni prioritásának meghirdetése mellett konkrét állami szociális kötelezettségvállalási elemeket (például a nyugdíjak rendszeres inflációhoz igazítását, valamint azt, hogy a minimálbér ne lehessen alacsonyabb a létminimumnál) , továbbá a hatalmi ágak egymáshoz való viszonyát megváltoztató kezdeményezéseket is tartalmaz.

Számos szakértő szerint ezen kezdeményezések egy jelentős része azt célozza, hogy a 2024-ben lejáró elnöki mandátumát követően is valamilyen formában megőrizhesse hatalmát.

Ilyen például az államtanács intézményének megjelenése. 

Rovatok