Index Vakbarát Hírportál

Kiakadt az amerikai igazságügyi miniszter Trump Twitter-posztjai miatt

2020. február 14., péntek 06:21

Itt az ideje, hogy Trump abbahagyja a Twitterezést az igazságügyi minisztérium büntetőpereiről, jelentette ki William Barr amerikai igazságügyi miniszter csütörtök este egy tévéinterjúban az MTI beszámolója szerint. 

Bár azt elismerte, hogy Trump nem próbált beavatkozni a korábbi tanácsadója, Roger Stone ellen folyó perbe, de szerinte az elnök gyakori megnyilvánulásai a közösségi médiában "ellehetetlenítik" a minisztériumi munkáját. 

Azt is mondta, hogy nem tudja biztosítani "a bíróságok, az ügyészek és az egész minisztérium feddhetetlen munkáját", ha a végrehajtó hatalom azt a látszatot kelti, mintha részt venne az igazságügyi minisztérium döntéshozatalában.  Ugyanakkor őt "senki sem tudja megfélemlíteni vagy befolyásolni, legyen szó a kongresszusról, egy szerkesztőség vezetőiről vagy az elnökről", tette hozzá.   

Lindsey Graham dél-karolinai republikánus szenátor nem sokkal később a Twitteren adott hangot egyetértésének, míg Mitch McConnell, a szenátus republikánus frakciójának vezetője a Fox televíziónak azt mondta, "az elnöknek meg kellene fogadnia a (miniszter) tanácsait". 

A Fehér Ház szóvivője, Stephanie Grisham is reagált természetesen a kritikára. Kijelentette, az elnököt "egyáltalán nem zavarja" William Barr véleménye. Mint fogalmazott, Trump

nagyon hatékonyan használja a közösségi médiát az amerikai népért folytatott küzdelme, az országot ért igazságtalanságok, köztük a hamis hírek elleni harca érdekében.     

Az interjú előzménye, hogy hétfőn nyilvánosságra került dokumentum szerint az ügyészek 7-től 9 évig terjedő börtönbüntetést kértek Roger Stone-ra. Novemberben hét vádpontban ítélték bűnösnek Trump korábbi tanácsadóját, öt alkalommal hazudott az amerikai törvényhozás előtt, akadályozta a kongresszus egyik bizottságának munkáját, egy alkalommal pedig megfélemlített egy tanút. A 67 éves Stone ügyeit a Mueller-bizottság nyomozása közben kezdték vizsgálni – a bizottság a 2016-os amerikai választás során történt orosz beavatkozás ügyében nyomoz.

Trump még hétfőn éjjel a Twitteren "szörnyű és nagyon igazságtalan helyzetnek" és "az igazságszolgáltatás tévedésének" minősítette az ügyészi kérést. Másnap ugyanakkor azt mondta, hogy ez csupán a személyes véleménye volt, nem akart beavatkozni az igazságszolgáltatás munkájába. 

Ennek ellenére a per mind a négy ügyésze visszaadta a megbízását. Hárman közülük azokra a sajtóhírekre hivatkoztak, melyek szerint a minisztérium "szélsőségesnek, túlzónak és aránytalannak tartja a javasolt büntetést". 

A minisztérium később közleményt adott ki, amelyben arról leszögezték, az enyhébb büntetésről még Trump Twitter-bejegyzése előtt döntöttek, és nem konzultáltak a Fehér Házzal. Barr arról beszélt, hogy megdöbbentette az ügyészi javaslat, mert "nem tűnt tisztességesnek és ésszerűnek", illetve köze nem volt a korábbi megbeszélésekhez. "Rögtön azt mondtam a kollégáimnak: álljunk készenlétben, mert reggel tennünk kell valamit ennek módosítására, és egyértelművé kell tennünk az álláspontunkat is" - fejtette ki a miniszter.

Demokrata párti törvényhozók már kedden este magyarázatot követeltek az ügyben, azzal vádolva az amerikai elnököt, hogy beavatkozik az igazságszolgáltatásba. Jerry Nadler, a képviselőház igazságügyi bizottságának elnöke rögtön be is jelentette, hogy a bizottság saját hatáskörében vizsgálatot indít.

Donald Trump szerdán megköszönte Barr miniszternek, hogy „kezébe vette” az ügyet, és a Fehér Házban újságírókkal beszélgetve kifogásolta a szerinte túlzó és igazságtalan javaslatot a büntetésre. A Fehér Házban arról is kérdezték Trumpot, gondolkozik-e rajta, hogy kegyelemben részesíti Stone-t, de az elnök erre nem kívánt válaszolni.

Rovatok