Index Vakbarát Hírportál

Brutális vihar csap le szombaton az Egyesült Királyságra

2020. február 15., szombat 11:31

A Dennis névre keresztelt vihar szombaton éri el az Egyesült Királyságot, és a hírek szerint rengeteg esőt, valamint erős szelet hoz magával - írja az ITV.

A Sky News folyamatosan frissülő tudósításban követi az eseményeket, arra számítanak, hogy egy nap alatt nagyjából egy hónapnyi eső fog az országra zúdulni, ami sok helyen áradásokat idézhet elő.

Az ország nyugati fele van jobban kitéve a viharnak, ezért Calderdale-be és Nyugat-Yorkshire-be kivezényelték a katonaságot, hogy segítsen a várható árvizek megfékezésében.

A leginkább veszélyeztetett területeken 100 millimétert is meghaladó csapadékmennyiségre számítanak.

A lezúduló eső mellett a szél is komoly problémákat okozhat majd, nagyjából 110-120 km/h-s szélre számítanak.

Ez olyan szokatlan jelenségekhez is vezethet, mint amilyet az Ördög Kéményének nevezett írországi vízesésénél is látni, hogy olyan erővel fúj a szél, hogy megfordítja a vízesés irányát. A vízesés egyébként pont azért kapta ezt a nevet, mert szélsőséges időjárási viszonyok között elő szokott vele fordulni az ilyesmi.

A hatóságok arra figyelmeztetnek, hogy a vihar miatt áramellátási problémák lehetnek, megrongálódhatnak telefonvezetékek is.

Aki a napokban utazna az Egyesült Királyságban repülővel, mindenképpen nézze meg a légitársasága honlapját, ugyanis már most több száz járatot töröltek.

Az Easy Jet biztonsági okokból már 234 járatát törölte, a British Airways azt nyilatkozta, hogy igyekeznek nem törölni a járatokat, de átszervezések várhatók a járatok indulásában, érkezésében.

(Borítókép: A viharos időjárás korbácsolta hullámok csapnak fel Anglia déli partjainál fekvő Lyme Regis környékén 2020. február 13-án. Fotó: Robin Morrison/Cover Images/Northfoto)

Rovatok