Index Vakbarát Hírportál

Hóba ásott lyukban élt túl egy éjszakát négy gyerek az alaszkai vadonban

2020. február 15., szombat 14:27

Négy gyerek, (2, 7, 8 és 14 évesek) még a múlt héten eltűnt az alaszkai vadonban, miután egy motoros szános túrán eltévedtek - írja a CNN. A gyerekek először megpróbáltak hazatalálni, de nem jártak sikerrel, és eléggé kezdek fázni is.

Ekkor úgy döntöttek, hogy ásnak egy gödröt a mély hóba, és abban húzzák meg magukat éjszakára, gondosan ügyelve arra, hogy a három nagyobb gyerek közrefogja és melegítse a velük lévő kétévest.

Sikeresen átvészelték az éjszakát, és másnap kb. 30 km-re Nunam Iquától megtalálták őket.

A gyerekek megfelelő öltözékben indultak el a túrára, de a hatóságok szerint így is aggasztó volt a helyzetük. A négy gyerek közül hárman testvérek, a negyedik gyerek pedig az unokatestvérük volt.

Amikor még múlt hét vasárnap eltűntek, akkor viharjelzések voltak érvényben a környéken. A gyerekek olyan hóviharba kerültek, ahol 100 km/h-s szelek fújtak és kb. mínusz 40 °C volt a hőmérséklet, miközben leesett több mint 15 centiméter hó. Az ennyire hideg levegő az ennyire nagy szélben azt eredményezi, hogy a szabadon hagyott bőrfelületeken tíz perc után megjelennek a fagyási sérülések.

Arról egyelőre nincsenek hírek, hogy a viharjelzések ellenére miért indultak útnak a vadonba.

(Borítókép: illusztráció – Gambell jupik eszkimó falu klinikája a Szent Lawrence-szigeten. Fotó: Ann Johansson/Corbis via Getty Images Hungary)

Rovatok