Index Vakbarát Hírportál

Két halottja van a hatalmas viharnak Angliában, a katonaságot is kivezényelték

2020. február 16., vasárnap 12:25

Hatalmas áradásokat okozott a Dennis nevű vihar, ami hétvégén érte el az Egyesült Királyságot, írja a Sky News.

Főképp Walesben jelent nagy kockázatot a vihar, nagyobb fokozatú figyelmeztetést adtak ki, ami azt jelenti, akár az életre is veszélyes lehet.

A szél akár a 146 kilométer per órát is elérheti, és több mint tíz centi eső esett.

A viharban már két ember meghalt: az egyiküket a hatalmas szél a vízbe borította egy kamaszfiú pedig az óriási hullámok ellenére bement a vízbe, írja a The Sun.

A hatóságok arra is figyelmeztettek, hogy több területen teljes áramkimaradás is lehet.

Az ország nyugati fele van jobban kitéve a viharnak, ezért Calderdale-be és Nyugat-Yorkshire-be kivezényelték a katonaságot, hogy segítsen az árvizek megfékezésében.

Akadozó tömegközlekedés, elárasztott autók

A kiömlő víz elöntötte az utakat és vasutakat is, néhány folyószéli épületet teljesen el is lepett. Dél-Walesben egyáltalán nem járnak a vonatok, a tömegközlekedés akadozik. 

Az EasyJet repülőtársaság több járatot is törölt a vihar miatt.

A Sky News frissülő cikkéből azt is látni, ahogy több autót is teljesen ellep a víz.

Egy mentőhelikopter pedig látványos videón mentett ki valakit a vihar sújtotta területről Walesben. 

Sporteseményeket is el kell halasztani a vihar miatt. Egy lóversenyt, és a női angol labdarúgókupa egyik meccsét is eltolták.

Két parlamenti képviselő pénzgyűjtésbe kezdett, hogy segítsék az áradások által leginkább érintetteket. 

Alig egy héttel ezelőtt a Ciara nevű vihar okozott áradásokat és károkat az Egyesült Királyságban, több repülőjáratot és vonatot is töröltek, több ezer háztartásban elment az áram.

A viharciklonok jellemzője, hogy az észak-atlanti térségben, gyakran Kanadához, illetve az USA keleti partjaihoz közel keletkeznek, majd gyors erősödésük és mozgásuk során hamar elérik Európát. Idén már több is véghez vitte ezt a mutatványt. Hozzá kell szoknunk, hogy évről évre milliárdos károkat okozó ciklonok fogják tépázni a földrészt? És ez a klímaváltozás miatt van? Ezekről alább olvashat bővebben.

Rovatok