Index Vakbarát Hírportál

Egyetemista lányokat vetkőztettek le Indiában, hogy bebizonyítsák, nem menstruálnak

2020. február 16., vasárnap 11:27

Egyetemista diáklányokat vetkőztettek le Indiában, hogy bebizonyítsák, nem menstruálnak, írja a BBC.

Az iskolát, ahova csupán lányok járnak, egy gazdag és konzervatív hindu vallási csoport irányítja. A lányoknak minden hónapban menstruáció idején be kell írniuk magukat a diákszálló rendszerébe, az utóbbi két hónapban viszont ezt egyikük sem tette meg. 

Így aztán hétfőn a szálló vezetője arról panaszkodott az egyetem igazgatójának, hogy menstruáló lányok is bemennek a konyhába, közel mennek a templomhoz, és keverednek a többi diákkal. Ezután 68 diáklányt vittek egyesével a mosdóba, ahol a fehérneműjüket lehúzva kellett bebizonyítaniuk, hogy nem menstruálnak. 

Indiában a menstruáló nőket ugyanis erősen korlátozzák az életükben: nem mehetnek be a konyhába, templomba, nem érintkezhetnek más diákokkal, ebédidőben a többiektől távol kell ülniük és saját maguk után elmosogatniuk, az egyetemi tantermekben pedig a legutolsó sorban kell ülniük.

Az esetről a lányok úgy számoltak be, hogy "nagyon fájdalmas" volt, ami "traumatizálta" őket. 

Csütörtökön egy csoportnyi diák tüntetett a kampuszon az eljárás ellen, és hogy a vezetőséget vonják felelősségre a megalázó eljárásukért. Az alkancellár ezzel szemben azt állítja, a lányok törték meg a szabályokat, de többen már bocsánatot kértek emiatt. Pénteken a Gudzsarát Állam Női Bizottsága elrendelte az ügy kivizsgálását.

India rendszeresen kerül be a hírekbe a nők ellen elkövetett jogsérelmekkel, erőszakkal, valamint gyermekházasságokkal. A nők jogait nem csak a társadalmi beidegződések, hanem a vallási hagyományok is gyakran korlátozzák.

Két éve  az indai legfelsőbb bíróság kimondta, hogy a menstruáló korban lévő lányok (a helyi szabály szerint 10 és 50 év között) és nők is beléphetnek a Szabarimala szentélykörzetbe, annak ellenére, hogy ezt a vallási előírások tiltják. Amint viszont be akartak lépni, konzervatív hindu csoportok  többször is megakadályoztak őket ebben, és összecsaptak a helyszín biztosítására kivezényelt rendőrökkel, miközben kárt tettek autókban és buszokban.

Rovatok