Index Vakbarát Hírportál

28,3 fok volt Franciaországban

2020. február 17., hétfő 11:40

A Dennis nevű vihart, ami miatt két ember vesztette életét Nagy-Britanniában, Franciaországban melegrekordot okozott. Az Időkép szerint a vihar hidegfrontjának előterében délnyugat felől Európa-szerte az átlagostól jóval melegebb levegő áramlik, a francia térségbe azonban rendkívüli meleget pumpált:

Délnyugat-Franciaországban, Oloron városában vasárnap 28,3 fok volt.

Ez új havi rekordot jelent Franciaországban, ahol eddig a legmagasabb hőmérsékletet februárban 1994. február 26-án mértek, akkor 27,8 fok volt. A februári nyár sok embert kicsalogatott a tengerpartokra is:

Magyarországon is megdőlhet a melegrekord a Dennisnek köszönhetően, a hosszan elnyúló frontrendszer előoldalán hétfőn élénk, erős délnyugati széllel érkezik meg az átlagosnál melegebb, óceáni eredetű levegő a Kárpát-medencébe, írja az Időkép.

Napközben egyre több helyen feltámad a délnyugati szél, melyet több helyen élénk, a Dél-Dunántúlon erős lökések kísérhetnek. Kora délután jellemzően 9-18 fok közötti csúcshőmérsékletekre készülhetünk. A magasabb értékeket a Dunántúlon és délen mérhetjük, ahol több helyen haladhatja meg a hőmérséklet a 15 fokot, de a délnyugati határ közeli területeken helyenként 19-20 fok is előfordulhat. Így könnyen lehet, hogy az 1998-ban ezen napon regisztrált 18,6 fokos napi melegrekord, melyet Sellyén mértek.

Rovatok