Index Vakbarát Hírportál

Koronavírus: Hat nap alatt felhúznak egy pekingi maszkgyárat

2020. február 17., hétfő 06:30

Kétezer újabb megbetegedéssel 70 548-ra nőtt a kínai koronavírussal fertőzöttek száma Kínában vasárnap estig – írta az MTI. Egy nap alatt 105 újabb halálos áldozatot jelentettek, így a járványban Kínán belül eddig 1770-en haltak meg, a három külföldön – Fülöp-szigeteken, Hongkongban és Franciaországban – meghalt áldozat mellett.

Lassul a terjedés

A járvány centruménak tartott Hupej tartományban újabb óvintézkedésekkel próbálják megfékezni az új típusú koronavírus-járvány terjedését:

Az 58 milliós tartomány lakói ennek értelmében nem hagyhatják majd el a lakóhelyükül szolgáló városi lakónegyedeket vagy falvakat, ahová pedig csupán a legszükségesebb esetben engednek majd bármilyen külső személyt vagy járművet.

A helyzet itt tehát nem megnyugtató, ám a közép-kínai tartományon kívül a helyzet mérséklődni látszik. Kína többi részén ugyanis hétfőn csak 118 új fertőzöttet jelentettek, ami jóval elmarad a február eleji napi 890-től. Ugyanakkor 

az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vasárnap úgy nyilatkozott, hogy lehetetlen megjósolni a járvány további alakulását.

Közben a szervezet által Kínába delegált nemzetközi szakértői csoport megkezdte az egyeztetéseket a kínai szakértőkkel.

Az viszont jó jel. hogy vasárnap éjfélig a felgyógyultak száma tízezer fölé emelkedett Kínában.

Mi Fong, a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság szóvivője vasárnap azt mondta, hogy a fertőzöttek körében a súlyos állapotban lévők aránya szombat éjfélig 22 százalékra csökkent a január 27-én jelentett 32 százalékról. Ez a bizottság szerint a vírus elleni óvintézkedések hatásosságára utal.

Rapid maszkgyár

A járvány miatt óriási mennyiségben van szükség egészségügyi maszkokra – volt, hogy a Vöröskereszt által Hupejbe küldött védőmaszkok az odalátogató delegáció arcán kötött ki – nem csak a fertőzés központjának számító Hupejben, de az ország többi részén is nagy igény van rájuk. 

Pekingben ezért most hat nap alatt kialakítanak egy maszkgyártó üzemet egy ipari épületben – írta a Xinhuanet.com. A kínai hírügynökség szerint napi 250 ezer maszkot gyártanak itt le a hónap végétől.

Az átalakítással vélhetően végeznek, elvégre a maszkgyár beindítása kevésbé tűnik bonyolultnak, mint a hupeji, ezer férőhelyes kórház felépítése, amivel szintén alig egy hét alatt végeztek.

Rovatok