Index Vakbarát Hírportál

Szellemhajót sodort az ír partokra a Dennis

2020. február 17., hétfő 22:49 | négy éve frissítve

2018 szeptemberében, a Bermuda szigetek térségében evakuálták a legénységét annak az Alta nevű teherhajónak, amit a hétvégén Írország nyugati partjánál, a Cork megyei Ballycotton falunál sodort partra a Dennis nevű vihar. Az elhagyatott hajót 2019 szeptemberében egy brit hadihajó észlelte utoljára az Atlanti-óceánon.

A 250 láb (76 m) hosszú Altát 1976-ban építették, sokszor cserélt gazdát, utoljára tanzániai zászló alatt hajózott. 2018 őszén Görögországból tartott Haiti felé, amikor Bermudától 2100 kilométerre valamiért elment az áram, és a motor leállt. Mire 20 nap után az amerikai parti őrség észrevette, a hajón csak kétnapi tartalék maradt, ezért helikopterről dobtak le nekik élelmet és vizet. A hurrikánveszély miatt végül a tíztagú legénységet kimentették és Puerto Ricóba vitték.

Egyelőre nem világos, hogy ki a hajó tulajdonosa, ahogy azt sem tudni, mi volt az Alta szállítmánya, és mi lett a sorsa. A hajón nincs látható lék, olaj sem szivárog belőle, de ezzel együtt veszélyt jelent a környezetre. A megmentése a tulajdonos felelőssége, ám a helyi hatóságok nem szívesen várnának rá, csakhogy rengetegbe kerülne kimenteni. A BBC cikke szerint ritka, hogy egy szellemhajó sok ezer kilométeren át sodródjon épségben – általában hamarabb elsüllyednek.

Rovatok