Index Vakbarát Hírportál

Csődvédelmet kért a molesztálási botrányban érintett Amerikai Cserkészszövetség

2020. február 18., kedd 10:43

Tavaly áprilisban robbant ki az Amerikai Cserkészszövetséget érintő botrány, az ügyhöz több ezer vezetőnek lehet köze. Sorra kerültek és kerülnek elő ugyanis azok a férfiak, akik azt állítják, hogy cserkészként szexuális bántalmazás vagy visszaélés áldozatai voltak. Az Amerikai Cserkészszövetség (Boy Scouts of America) most csődvédelmet kért, mert egy törvénymódosítás miatt (meghosszabbodott a cselekményektől eltelt perelhetőségi idő) megugrott azoknak a férfiaknak a száma, akik kártérítést igényelhetnek.

A The Guardian szerint több ezer lehet az érintett férfiak száma, az npr.org 300 perről tud. A cserkészszövetség jelenleg ingatlanok, táborok értékesítésével juthat pénzhez, a csődvédelmi kérelem elbírására ugyanis még várniuk kell – márpedig pénzre szükségük lesz, mert akár az egymilliárd dollárt is meghaladhatja a kifizetendő összeg.

A történtek ellenére a cserkészprogramok folytatódnak, közölte a The Guardiannal Evan Roberts, a szövetség szóvivője. A helyi képviseleteket nem érinti a csődeljárás, ugyanis azok teljesen különálló szervezeteknek számítanak. 

Arról már 2012 óta lehetett tudni, hogy a Cserkészszövetség őriz dokumentumokat a soraikban elkövetett molesztálásokról, ám tavaly arra derül fény, hogy

7 819 FELTÉTELEZETT ELKÖVETŐ LEHET ÉS 12 254 ÁLDOZAT.

Az Amerikai Cserkészszövetség akkor így reagált: „Mélyen foglalkoztat bennünket a gyerekek elleni szexuális zaklatás áldozatainak sorsa, és őszintén elnézést kérünk mindenkitől, akit molesztáltak a cserkészévei alatt.”

Borítókép: Getty Images Hungary Fotós: George Frey

Rovatok