Index Vakbarát Hírportál

Megrázta a dán társadalmat, hogy vannak korrupt emberek

2020. február 18., kedd 23:07 | négy éve frissítve

Hat év börtönre ítéltek egy dán szociális munkást, amiért ellopott 117 millió dán koronányi, azaz több mint ötmilliárd forintnyi állami pénzt, amit a nehéz sorsú embereknek szántak, írja a Guardian. Britta Nielsen esete megrázta a dán közvéleményt, ugyanis az ország híres volt róla, hogy nagyon alacsony a korrupció (az ország ismét a legjobb helyen végzett a Transparency Korrupció-érzékelési Indexén). 

Kia Reumert államügyész az egyik legsúlyosabb gazdasági bűncselekménynek nevezte az esetet, ami valaha megesett a dán történelemben. 

Nielsen 40 éven át dolgozott a Socialstyrelsen, a dán szociális háló fő intézményének munkatársaként, ahol a szükséget szenvedő emberek anyagi támogatása volt a feladata. Az asszonyt ki is tüntették 2017-ben a szolgálataiért. 

A gyanú szerint Nielsen 25 éven át dézsmálta az állami pénzeket, amivel 2018-ban bukott le.

Bár a nő Dél-Afrikába menekült, végül kiadták a dán hatóságoknak. Nielsen kamu projekteket talált ki, és a pénzt ezeken keresztül csöpögtette a saját bankszámlájára. A nő ügyvédje azzal védekezett, hogy köztudomású volt, mennyire nincsenek ellenőrizve a dán állami pénzek, gyakran vicceltek Nielsen kollégái is vele, hogy mennyire könnyű lenne lelépni a pénzzel. Eddig csak a pénz töredékét sikerült visszaszerezni, az ügyben egyébként vádlottak voltak a nő gyerekei is, akik bűnösnek vallották magukat lopás bűnében, az ő ügyükben majd később születik ítélet. A nő egyik lánya például drága díjugrató lovakra költötte a pénzt. 

Rovatok