Index Vakbarát Hírportál

December óta 900 ezer embernek kellett elmenekülnie Szíriában

2020. február 18., kedd 13:03

Humanitárius folyosók létrehozására szólított fel Szíria északnyugati részén az ENSZ emberi jogi főbiztosa, mivel a civil lakosság helyzete borzasztó szintet ért el a térségben, írja az MTI.

Egyetlen óvóhely sincs jelenleg biztonságban. És a kormányhadsereg offenzívájának folytatásával az emberek egyre kisebb katlanokba szorulnak. Attól félek, hogy még többen fognak meghalni

- mondta Michelle Bachelet, aki szerint humanitárius folyosókat kellene kialakítani a konfliktuszónákban, amelyeken keresztül a civilek biztonságban elmenekülhetnének.

Az orosz támogatást élvező szíriai kormányerők tavaly áprilisban átfogó offenzívát indítottak Aleppó és Idlíb tartomány felkelők ellenőrizte területein. Noha Oroszország januárban tűzszüneti megállapodást kötött a lázadócsoportok szövetségesének számító Törökországgal, a szíriai hadsereg tovább folytatta előrenyomulását.

Az ENSZ becslései szerint december eleje óta több mint 900 ezer ember kényszerült lakóhelye elhagyására Szíria harcok dúlta régiójában.

Év eleje óta csaknem háromszáz polgári áldozatot követeltek a harcok, a világszervezet szerint a halottak mintegy 93 százaléka a damaszkuszi rezsimet támogató erők csapásaiban vesztette életét.

A 2011 óta tomboló polgárháború eddig több mint 400 ezer ember halálát okozta.

Rovatok