Index Vakbarát Hírportál

Rasszista kifestőt osztogatott a német szélsőjobboldali AfD, a rendőrség vizsgálja a pártot

2020. február 19., szerda 17:50

A német rendőrség vizsgálja a bevándorlóellenes szélsőjobboldali AfD párt észak-rajna-vesztfáliai tagozatát, miután kiderült, hogy a párt egyik rendezvényén rasszista kifestőket osztogattak - írja a BBC.

A kifestőben az egyik képen egy Észak-Rajna-Vesztfáliára utaló NRW felirat rotyog egy üstben arra utalva, hogy mi történik a régióval a bevándorlók miatt. Van egy kép, amin egy csapat bevándorló pancsol egy medencében, felettük egy német felirat látható, aminek a jelentése nagyjából az, hogy "Valahogy csak kibírjuk".

De van olyan kép is, amin török zászlókat lengető fegyveresek sorjáznak.

A kifestőt egy krefeldi rendezvényen osztogatták, a rendőrség szerint ezzel megvalósult a gyűlöletbeszéd. A párt parlamenti frakciója viszont azt mondja, hogy a karikatúrákat tartalmazó kifestő belefér a véleménynyilvánítás és a művészeti ábrázolás szabadságába.

Ezzel viszont nem mindenki ért egyet, például a szociáldemokrata SPD egyik képviselője, Thomas Kutschaty szerint sincs rendben a dolog.

Jelenleg ott tart a dolog, hogy a tartományi parlament fogja megvizsgálni, hogy az AfD szabálytalanul használt-e fel támogatásokat azért, hogy a kifestőt terjessze.

Rovatok