Index Vakbarát Hírportál

Macron: Francia földön nem tűrhetjük meg a török törvényeket

2020. február 19., szerda 06:23

A francia kormány fellép az iszlám szélsőségesség és a muszlimok elszigetelődése ellen, jelentette be Emmaniel Macron francia elnök kedd este.

A jövőben nagyobb nagyobb hatásköre lesz a kormánynak az iskoláztatásban, a mecsetek finanszírozásában és az imámok képzésében.

A francia elnök arról beszélt, hogy felveszik a küzdelmet azokkal a külföldi beavatkozásokkal szemben, amelyek megmondják, hogy a muszlimok miként gyakorolják vallásukat, és hogyan szerveződjenek meg a vallási intézmények a szekuláris országban. "Egyesek ugyanis a vallás nevében szakítani akarnak a köztársaság törvényeivel" -  fogalmazott Macron az MTI beszámolója szerint. 

Az államfő bejelentette, hogy véget akar vetni annak az 1977-ben bevezetett programnak, amely keretében kilenc külföldi ország tanárokat küldhet Franciaországba, nyelvtanítás és kultúraoktatás céljából. Ezt eddig a francia hatóságok nem ellenőrizték, viszont ha sikerül megállapodni az érintett országokkal, akkor szeptembertől Franciaország jobban ellenőrizni ezeket a nyelv- és kultúraórákat.

Már több országgal is sikerült megállapodni, egyetlen kivétel  van, Törökország nem írja alá.  "Törökország választhat, hogy elfogadja ezt, vagy nem, de nem engedem meg, hogy bármely külföldi ország kulturális, vallási vagy identitásalapú szeparatizmust szítson köztársaságunk területén. Francia földön nem tűrhetjük meg a török törvényeket" - mondta Macron.

Hamarosan benyújtanak egy új törvényjavaslatot is, amely szabályozná, hogy miként tegyék átláthatóvá a mecsetek finanszírozását. Macron arra kérte a franciaországi muszlim tanácsot (CFCM), hogy javítsa az imámképzés színvonalát, ugyanis meg akarják szüntetni azt a gyakorlatot, hogy muszlim államok küldhetnek imámokat Franciaországba.

Rovatok