Index Vakbarát Hírportál

A patkányok körül összpontosul a párizsi polgármester-választási kampány

2020. február 19., szerda 21:24

Párizsban március közepén tartanak önkormányzati választásokat, és a nagy kérdés, hogy a jelenlegi polgármester, Anne Hidalgo meg tudja-e tartani a székét.

A kampány az utóbbi napokban viszont egy Budapesten sem ismeretlen kérdéskör, a patkányok körül kezd összpontosulni.

Párizs sosem volt mente a patkányoktól, de az utóbbi években tényleg nagyon kezdenek elszaporodni a rágcsálók a városban, de az egész országban is. Franciaországban több mint ezer patkányirtással foglalkozó cég működik, a tavalyi adataik alapján több mint 20 százalékkal nőtt a patkányészlelések száma országosan - írja a Le Point.

A párizsi kampányban jelenleg két elgondolás feszül egymásnak patkányfronton. Anne Hidalgo kabinetje szerint hiába a folyamatos patkányirtás, ha az állatok a városban olyan körülményeket találnak, hogy könnyedén tudnak szaporodni. Ezért ő azt találta ki, hogy olyan kukákat szerez be a város, amelyek patkánybiztosak.

Az elgondolás ugyanis az, hogy a patkányok Párizsban túl könnyedén találnak maguknak élelmet a kukákban, ezért jól záródó, fém szemetesekre cserélnék le az utcai kukákat, hogy így vegyék elejét a patkányok további elszaporodásának.

Ezzel szemben Geoffroy Boulard ellenzéki kerületi polgármester viszont azt mondja, hogy a közösség segítségére van szükség ahhoz, hogy leszámoljanak a patkányokkal. Ő ezért létrehozott egy internetes oldalt, ahol a patkányészleléseket lehet jelenteni, valamint telefonos applikációt is készítettek ugyanebből a célból, ezen felül pedig a polgárokból álló patkánykommandót is létrehozná, hogy cselekvéssel harcoljanak a patkányok ellen, ne csak passzív intézkedésekkel.

Boulard ugyanúgy a Les Républicains polgármestere, mint Rahida Dati, aki a szocialista párti Anne Hidalgo legfőbb ellenfele a választási kampányban. A közvélemény-kutatások alapján fej-fej mellett vannak. Eddig jobbára Hidalgót hozták ki néhány százalékkal jobbnak, de pont a napokban készült olyan kutatás, ami Datit mérte az első helyre - írja a France Info.

Rovatok