Index Vakbarát Hírportál

Negyven hónap börtönre ítélték Trump egykori tanácsadóját

2020. február 20., csütörtök 22:58

Negyven hónapig tartó börtönbüntetésre ítélte csütörtökön Amy Berman Jackson szövetségi bíró Roger Stone-t, Donald Trump amerikai elnök egykori tanácsadóját, aki azonban egyelőre szabadlábon maradhat, írja az MTI.

A 67 éves korábbi tanácsadót még tavaly novemberben mondták ki bűnösnek hétrendbeli bűncselekményben, köztük a hatóság - konkrétan a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) - félrevezetése, a kongresszus munkájának akadályozása és tanúk megfélemlítése miatt. A vádpontokat a Trump 2016-os választási kampánycsapata és Moszkva közötti esetleges összejátszást vizsgáló, Robert Mueller vezette bizottság nyomozásai során állapították meg.

Amy Berman Jackson bírónő azt mondta, hogy tetteivel Stone az amerikai demokráciát sértette meg, és ha nem büntetnék meg, akkor kárt szenvedne a jogállam.

Stone-ra eredetileg az ügyészek - akik azóta visszavonultak a pertől - sokkal keményebb büntetést, 7-9 évig terjedő börtönt kértek. Az információ nyilvánosságra kerülése után azonban a büntetés mértékét túlzónak értékelő igazságügyi minisztérium közbelépett. A washingtoni szövetségi bíróságon folytatott perben már új ügyészek terjesztették elő, hogy milyen büntetést javasolnak, és a csütörtöki ítélethirdetéskor maga Amy Berman Jackson is úgy vélekedett, hogy a korábban javasolt büntetés túlzó volt.

Az ítélethirdetéssel azonban még nem zárult le Stone ügye. A bírónő ugyanis a végrehajtást felfüggesztette annak eldöntéséig, hogy helyt adnak-e az ügyvédek által beterjesztett perújrafelvételi kérelemnek. Roger Stone addig óvadék ellenében szabadlábon marad. De utazási korlátozásokat és 20 ezer dollár büntetés megfizetését rendeltek el számára.

A Las Vegasban kampánykörúton lévő Donald Trump az ítélethirdetés után újságíróknak azt nyilatkozta: pillanatnyilag nem gondolkodik azon, hogy elnöki kegyelmet gyakoroljon, azt szeretné, ha perújrafelvétel lenne. „S zeretném látni, hogy Rogert felmentik, és szeretném, ha ez így történne, mert személy szerint azt gondolom, hogy nagyon tisztességtelenül bántak vele".

Rovatok