Index Vakbarát Hírportál

Vádat emelnek a lesothói miniszterelnök ellen első felesége meggyilkolása miatt

2020. február 20., csütörtök 13:41

Vádat emelnek Thomas Thabane lesothói miniszterelnök ellen is első felesége, Lipolelo Thabane meggyilkolásának gyanújával, írja az MTI a rendőrségre hivatkozva. 

Az 58 éves first ladyt 2017 nyarán, két nappal Thabane beiktatása előtt lőtték le a világ egyik legszegényebb országának tartott Lesotho fővárosában, Maseruban. Thabane és akkori felesége 2017-ben, a gyilkosság idején már öt éve külön éltek, és a BBC szerint nem voltak túl jó viszonyban. 

A gyilkosság miatt február elején a miniszterelnök mostani felesége, Maesaiah Thabane ellen már vádat emeltek, azzal a gyanúval, hogy nyolc bérgyilkost bízott meg a kormányfő volt feleségének meggyilkolásával. Már korábban is felmerült, hogy maga a 80 éves kormányfő is gyanúba keveredhetett, ugyanis a nyomozás során kiderült, hogy a bűntény helyszínén kommunikációt bonyolítottak le a telefonjával. A hivatalos vádemelés várhatóan pénteken történik meg – mondta el a lesothói rendőrfőkapitány helyettese.

A hír megjelenését követően nem sokkal Thomas Thabane bejelentette az állami rádióban, hogy „már nincs elég energiája az ország vezetésére”, és „idős korára tekintettel” július végén lemond a kormányfői tisztségről. A Dél-afrikai Köztársaság területébe ékelt, 2,2 millió lakosú királyság kormányának vezetőjét néhány napja saját pártjának végrehajtó tanácsa is azonnali lemondásra szólította fel.

Az eset megrázta az egész országot. Két nappal később, a miniszterelnöki beiktatásán Thabane „érzéketlen gyilkosságnak" nevezte 58 éves felesége halálát. A miniszterelnök azonban nem sokáig kellett búslakodnia, ugyanis már akkor ott tündökölt mellette (színes ruhában) élettársa, a nála 40 évvel fiatalabb Maesiah Thabane, akivel már évek óta együtt éltek. A politikus egy hónappal felesége halála után bejelentette, hogy újranősül, és mindössze három hónappal a gyilkosság után már el is vette Maesiah-t. Az esküvőt egy stadionban tartották meg.

Rovatok