Index Vakbarát Hírportál

16 konténer szemetet küldtek vissza Angliába Romániából

2020. február 21., péntek 13:43

Nagy-Britanniából érkező illegális szemétszállítmányra csaptak le Romániában. A hulladékot használt háztartási cikkekként álcázva juttatták be, egy holland zászló alatt közlekedő hajón Konstanca kikötőjébe, ahol a hatóságok lecsaptak a 16 konténeres rakományra. 

A szállítmány feltárásakor műanyag dobozok, poharak, tönkrement háztartási gépek, törött üvegtárgyak voltak a bálákban. A határrendészetnek nem volt nehéz megállapítania, hogy használhatatlan hulladékot rejt a rakomány. 

A Főtér pénteki cikke szerint a konténerek egy bukaresti cég tulajdonában vannak, az ügyben egy 36, illetve 33 éves román állampolgár, illetve egy brit állampolgár ellen indult eljárás törvénytelen hulladékexport miatt. A rakományt a hatóságok  visszaküldték Nagy-Britanniába. 

Bevett szokásnak tűnik, hogy jóléti államok próbálják a szemetüket rásózni kevésbé kedvezőbb helyzetben lévő országokra. Küldött már vissza szemetet Indonézia Franciaországba és Hongkongba, de a Főtér szerint nemrég  veszélyes hulladékot is küldtek vissza Romániából Olaszországba

Rovatok