Index Vakbarát Hírportál

Feljelentettek egy horvát énekesnőt, mert állítólag rosszul énekelte a himnuszt

2020. február 22., szombat 11:39 | aznap frissítve

Egy helyi ügyvéd feljelentette Josipa Lisac horvát énekesnőt, mivel szerinte a művész megcsúfolta az ország nemzeti himnuszát az új elnök beavatási szertartásán, írja a BBC. A 70 éves énekesnő kiadója és zene szakszervezetek szerint a feljelentés a művészi szabadság totális figyelmen kívül hagyása.

A horvát törvények szerint a nemzeti himnusz meggyalázása akár egy év börtönnel is járhat. 

Josipa Lisac 53 éve dolgozik a zeneiparban és több tucat kitüntetést kapott az élete folyamán. Az énekesnő Zoran Milanović  elnök beavatási szertartásán énekelte el a  Lijepa naša domovino-t, azaz a Gyönyörű hazánk kezdetű horvát himnuszt.

Itt egy feltételezhetően kanonikus változat a Youtube-ról (bár ezen is van több mint ezer nem kedvelem értékelés, de könnyen meglehet, hogy inkább politikai alapon, és nem a művészi értéke miatt.):

 És itt a vitatott előadás:

A feljelentő szerint Lisac előadásmódja elfogadhatatlan volt, és szándékosan gúnyt űzött a himnuszból. Az index.hr (a horvát lapnak nincs köze a magyar Indexhez) kérdésére a feljelentő azt mondta, hogy polgári kötelességének érezte, hogy felnyomja az énekest, de nem vágyik a médiafigyelemre.

A horvát zeneipari dolgozók szakszervezete szerint a dolog újabb bizonyíték rá, hogy mennyire rizikós talajt jelentenek az alapvető emberi és kulturális értékek napjainkban. Az énekesnő nem kívánta kommentálni a dolgot. Hasonló kérdés amúgy nálunk is felmerült nemrég, ugyanis az ember egy része gyűlölte Radics Gigi himnusz-előadását.

Rovatok