Index Vakbarát Hírportál

Új vezetője van a katolikus magyaroknak Erdélyben

2020. február 22., szombat 15:47

Gyulafehérváron püspökké szentelték, és az erdélyi római katolikus főegyházmegye élére állították Kovács Gergelyt, a főegyházmegye új érsekét. A szentelésen félszáz püspök vett részt a Szent Mihály székesegyházban, a templom előtti teret a hívek ezrei töltötték meg – írja az MTI. 

Kovács Gergely több mint két évtizedig Rómában szolgált, onnan tért vissza szülőföldjére. Köszönőbeszédében Kányádi Sándortól idézett, és azt hangsúlyozta, hogy (a kommunista diktatúrával hősiesen szembeszálló, a börtönt is kételkedés nélkül vállaló) Márton Áron pásztorbotját vette át. Kovács Gergelynek fontos szerepe volt Márton Áron boldoggá avatásában, ő volt az eljárás posztulátora Rómában.

„Együtt kell járnunk: megőrizve a saját kultúrát és identitást, de tiszteletben tartva a másságot, a mást, a másikat. Egymást tisztelve, megbecsülve és segítve, csak közösen és együtt tudunk Istennek tetszően dolgozni. Járjunk együtt!” – fogalmazott az érsek, a múlt májusban Erdélybe is ellátogató Ferenc pápa szavaira utalva.

Az új érseket Orbán Viktor is köszöntötte, a miniszterelnök üzenetét Semjén Zsolt olvasta fel. Orbán mérföldkőnek nevezte, hogy a nemzeti összetartozás évében új érsek lép a főegyházmegye élére: „Hálásak vagyunk a gondviselésnek, hogy széles körű tudásával és tapasztalataival mostantól már Erdély hitvalló püspökének egykori őrhelyén, és az általa kijelölt utat szem előtt tartva szolgálhatja az erdélyi katolikusok sokszínű közösségét” – írta levelében Orbán Viktor.

Klaus Iohannis román elnök üzenetét Sergiu Nistor elnöki tanácsadó olvasta fel. Ebben az államfő Ferenc pápa tavalyi romániai látogatásán megfogalmazott üzenetét idézte, hogy tartsuk meg önazonosságunkat, de tegyünk meg mindent a jó együttélés érdekében.

Kovács Gergely elődje a püspöki székben Jakubinyi György volt, ő január végén már nyugalmazott érsekként írta alá azt az érsekségi közleményt, mely a srí lankai pékek ügye kapcsán elítélte a migránsellenes hangulatkeltést Gyergyóditrón.

Rovatok