Index Vakbarát Hírportál

Az AfD-t okolják a németek a hanaui támadásért, gyengült a szélsőjobb

2020. február 23., vasárnap 10:53

Csökkent a szélsőjobboldali Alternative für Deutschland (AfD) párt támogatottsága Németországban a Hanauban elkövetett támadást követően, írja a dw.com. A Frankfurt melletti városban egy 43 éves német férfi 10 embert gyilkolt meg, közülük kilencen bevándorlók vagy bevándorlók leszármazottai voltak, majd az elkövető magával is végzett. Bár a férfi hivatalosan nem volt tagja semmilyen szélsőjobboldali szervezetnek, a német közvélemény mégis felelősnek tartja az utóbbi időben igen megerősödött, nyíltan bevándorlásellenes AfD-t a támadásért.

A Kantar Institute felmérése szerint, amelyet a Bild am Sonntag publikált, a megkérdezettek 60 százaléka úgy gondolja, hogy az AfD részben felelőssé tehető az olyan erőszakos szélsőjobboldali hátterű cselekményekért, mint amilyen a hanaui mészárlás is volt.

A felmérésben résztvevők mindössze 26 százaléka mondta azt, hogy az AfD-nek nincs felelőssége a hasonló erőszakos cselekményekben. 14 százalék válaszolta azt, hogy nem tudja eldönteni. A megkérdezett 502 ember 49 százaléka úgy gondolta, hogy a szélsőjobboldal jelenti jelenleg a legnagyobb terrorveszélyt Németországban, 27 százalékuk mondta azt, hogy az iszlám terrort tartja a legnagyobb fenyegetésnek, hat százalék pedig a szélsőbaloldalt gondolja a fő veszélyforrásnak.

A Forsa Institute vasárnap publikált felmérése szerint a támadás óta két százalékot esett az AfD népszerűsége, 11-ről 9 százalákra csökkent. A párt türingiai szervezetének vezetője, Björn Höcke egy Twitter-bejegyzésben elítélte a hanaui támadást, azonban a bejegyzésre rengeteg dühös reakció érkezett, amelyekben nehezményezték, hogy az AfD nem ismeri el, hogy felelős az országban egyre erősödő rasszizmusért.

Rovatok