Index Vakbarát Hírportál

Rakétatámadással állt bosszút Izraelen a gázai iszlamista terrorszervezet

2020. február 23., vasárnap 19:24 | aznap frissítve

Több mint húsz rakétát lőtt a Gázai övezetből a környező izraeli településekre az Iszlám Dzsihád nevű gázai iszlamista terrorszervezet, írja az MTI izraeli sajtóhírekre hivatkozva.

A beszámoló szerint néhány percen belül két hullámban érkeztek a lövedékek, és tíz rakétát már a levegőben megsemmisített a vaskupola elnevezésű légvédelmi rendszer.

A támadás során senki nem sérült meg, és anyagi kár se keletkezett.

Az övezettel szomszédos Askelón város vezetése elővigyázatosságból elrendelte a nyilvános óvóhelyek megnyitását, és elhalasztották a vasárnap estére meghirdetett közösségi rendezvényeket.

A rakétákat nem sokkal azután lőtték ki, hogy a katar küldöttséget vezető Muhamad al-Madi elhagyta Gázát, ahol pénzügyi segítséget adott az övezetet uraló iszlamista Hamász terrorszervezetnek.

Már korábban bosszúval fenyegetőzött az Iszlám Dzsihád, miután hajnalban lelőtték két harcostársukat, akik az izraeli hadsereg jelentése szerint az övezet déli részén, Khan Junisznál bombákat próbáltak telepíteni a határkerítéshez. Videó készült arról, ahogy az izraeli katonák az egyik támadó holttestét egy buldózerrel elszállították. Gázai források szerint Muhamed Ali al-Naimnek hívták az Izraelbe vitt gázait, és a palesztin Iszlám Dzsihád fegyveres szárnyának, az al-Kudsz Brigádoknak volt a körzeti parancsnoka.

Izrael és a Gázai övezetben működő Iszlám Dzsihád között legutóbb november közepén lángoltak fel a harcok, miután az izraeli hadsereg és a Sin Bét belbiztonsági szervezet közös akcióban megölte az Iszlám Dzsihád gázai vezetőjét, Baha Abu al-Atát, aki a tűzszünet ellenére több alkalommal is rakétatámadásra adott parancsot az izraeli területek ellen.

Rovatok