Index Vakbarát Hírportál

A külügyminisztérium azt javasolja, mindenki mérlegeljen mielőtt Észak-Olaszországba utazna

2020. február 23., vasárnap 15:05

Az észak-olaszországi utazást tervezőknek a koronavírus-járvány miatt azt javasoljuk, hogy a látogatásról csak alapos megfontolás és mérlegelés után döntsenek

- közölte Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára vasárnap az MTI-vel.

Ennek - írta - egyik oka az egészségügyi kockázat, a másik pedig az, hogy ha az olasz hatóságok indokoltnak látják a karantén bővítését, akkor aki az adott településen van, az a karantén területét nem hagyhatja el annak feloldásáig. Az Olaszországban tartózkodókat a minisztérium arra kéri, hogy a helyi hatóságok tájékoztatásait, figyelmeztetéseit kövessék figyelemmel, utasításaikat tartsák be.

A KKM folyamatosan figyelemmel kíséri az eseményeket, és minden szükséges intézkedésről tájékoztatást ad 

- tette hozzá.

Eközben a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs soron kívüli tájékoztatást kért az olasz hatóságoktól, egyidejűleg a határátlépési egészségügyi szűrést kiterjesztette az Észak-Olaszországból érkezőkre - írja az MTI. Legfrissebb közleményük szerint

Magyarországon koronavírusos megbetegedés továbbra sem ismert, magyar állampolgár fertőzöttségéről a hatóságok nem tudnak.

A Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet (Szent László Kórház) karantén épületében elhelyezett három magyar állampolgár láztalan, panasz- és tünetmentes, megfigyelésük folyamatos, illetve Olaszországban tartózkodó magyar állampolgár segítségkéréssel nem fordult a magyar hatóságokhoz - tették hozzá.

Az észak-olaszországi Lombardia tartományban 90-re emelkedett az új koronavírus fertőzöttjeinek száma - közölte vasárnap a tartomány jóléti felelőse Giulio Gallera a SkyTg24 hírcsatornán. Az észak-olasz tartományban azonosított újabb fertőzöttekkel országosan 130 fölé emelkedett a koronavírusos esetek száma - közölte az olasz polgári védelem. Nemcsak Lombardiában, hanem a fertőzés másik gócpontjában, Veneto tartományban is a korábbi 17-ről már 24-re nőtt a betegek száma, Emilia Romagnában 9, Piemontéban 6, Lazióban 2 fertőzöttet tartanak számon.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ ingyenesen hívható tájékoztató zöld telefonszámai: 06-80-277-455, illetve 06-80-277-456.

Rovatok