Index Vakbarát Hírportál

Trump 2,5 milliárd dollárt költene a koronavírus elleni harcra

2020. február 25., kedd 05:52

Donald Trump amerikai elnök 2,5 milliárd dollárt kért a kongresszustól a koronavírus elleni harcra, jelentette be hétfőn este a Fehér Ház. Az MTI által idézett közleményében Rachel Semmel, a Fehér Ház gazdálkodási és költségvetési hivatalának szóvivőnője közölte, hogy

az összegből egymilliárd dollárt fordítanak a vírus elleni vakcina kifejlesztésére, a további részét pedig műszerek és egyéb orvosi berendezések vásárlására költenék.

Az Indiában tárgyaló Donald Trump hétfőn az egyik Twitter-bejegyzésében - reagálva az egyes tőzsdei részvények értékének a koronavírus terjedésével indokolt zuhanására - azt írta: a koronavírus ellenőrzését "nagyon is kézben tartjuk az Egyesült Államokban". Hozzáfűzte még, hogy szerinte "a tőzsde éppen most kezd nagyon is jónak látszani".

Az MTI beszámolója szerint Mark Esper amerikai védelmi miniszter és dél-koreai kollégája, Dzsong Kjong Du hétfőn közös sajtótájékoztatót tartott Washingtonban. Esper bejelentette: egyetértettek abban, hogy a koronavírus fertőzésének veszélye miatt fontolóra veszik a közös kiképzések csökkentését. Elmondta azt is, hogy ennek részleteit a Dél-Koreában állomásozó amerikai erők főparancsnoka, Robert Abrams tábornok egyezteti majd dél-korai kollégájával. A Pentagon (amerikai védelmi minisztérium) vezetője mindazonáltal leszögezte: ettől függetlenül mindkét ország "készen áll, hogy az esetleges fenyegetésekkel együttes erővel nézzen szembe".

A sajtótájékoztatón a dél-koreai védelmi miniszter közölte, hogy országában a haderő soraiban 13 koronavírusos beteget diagnosztizáltak. A tárcavezető szerint Dél-Koreában súlyos a helyzet. Az országban egyébként keddre virradóra újabb 60 megbetegedést jelentettek, s ezzel 893-ra nőtt a koronavírusos tüdőgyulladással ápoltak száma.

A legutóbbi hivatalos adatokról ebben a cikkünkben olvashat bővebben.

Rovatok